VIDEO: Namiesto pastierskych psov budú na dobytok štekať drony

NETKY.SK • 11 Marec 2019, 13:30 • 2 min
VIDEO: Namiesto pastierskych psov budú na dobytok štekať drony

Moderné technológie postupne prenikajú aj do tých najtradičnejších oblastí, na dobytok budú "dávať pozor" lietajúce drony.

slovakia

left justify in out

Technológie napredujú skutočne míľovými krokmi a v spoločnosti sa čoraz častejšie objavujú obavy, že čoskoro by trh práce mohla narušiť automatizácia, vďaka ktorej sa mnohé pozície doteraz zastupované človekom budú nahradzovať robotmi. Zdá sa však, že technika neohrozuje len miesta ľudí, nahrádzať totiž začína napríklad aj pastierskych psov!

 

img

 

Na Novom Zélande, kde sa chová približne 30 miliónov oviec, zavádzajú nové „móresy“. K psom, ktorí doteraz pomáhali pastierom, sa najnovšie pridali aj drony. Tie na dobytok vďaka zabudovaným reproduktorom štekajú rovnako ako psy a okrem toho dokážu monitorovať polohu stáda i množstvo krmiva, čím šetria čas pastierov.

 

Novozélandskí chovatelia si takúto technickú výpomoc mimoriadne pochvaľujú. Nakoľko mnohí ju už nejakí čas používajú, psy si na ňu zvykli a dobre ju tolerujú. Výhodou je aj skutočnosť, že štekajúci dron je schopný zahnať aj staršie kravy, ktoré už pred psom nemali rešpekt.

 

Napriek tomu sa farmári nechystajú štvornohých pomocníkov úplne „odstaviť“, pretože na rozdiel od lietajúcich prístrojov sú schopné pracovať aj v nepriaznivom počasí a na „dobitie“ energie im stačí miska s jedlom a vodou, nie elektrická zásuvka, ktorá na pastvinách rozhodne nie je samozrejmosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona