Podľa prieskumov Lukašenka pred voľbami podporovalo 72 percent obyvateľov

NETKY.SK • 25 August 2020, 18:12 • 2 min
Podľa prieskumov Lukašenka pred voľbami podporovalo 72 percent obyvateľov

Počas vlády Alexandra Lukašenka sa HDP Bieloruska zvýšil takmer päťnásobne a počet ľudí, ktorí ho podporujú, zostáva stále nad 70%.

slovakia

left justify in out

Podpora Lukašenka

Podľa prieskumov verejnej mienky mal Aleksandr Lukašenko pred voľbami pomerne vysoké hodnotenie. Prieskumy, ktoré uskutočnila agentúra Ecoon, ukázali, že približne 72% obyvateľstva je pripravených podporiť úradujúceho prezidenta. Miera dôvery, ktorá zahŕňa hodnotenie sociálnej a hospodárskej politiky hlavy štátu, bola na úrovni 78%.

 

Po voľbách v Bielorusku sa konali nielen protesty, ale aj zhromaždenia na podporu prezidenta Alexandra Lukašenka. Napríklad 16. augusta vystúpil na demonštrácii svojich priaznivcov. Podľa ministerstva vnútra Bieloruska sa na nej zúčastnilo približne 65 tisíc ľudí.

 

Zhromaždenia na podporu úradujúceho predstaviteľa minulý víkend sa podľa bieloruského ministerstva vnútra zúčastnilo najmenej 30 tisíc ľudí.

 

Deväťdesiate roky

Lukašenko sa dostal k moci v Bielorusku v roku 1994 po rozpade ZSSR. V krajine, rovnako ako v iných bývalých sovietskych republikách, sa hospodárstvo rozpadalo. V dôsledku toho vládla v krajine korupcia, platy neboli vyplácané niekoľko mesiacov. Obmedzenie cien viedlo k nedostatku tovaru a poklesu hospodárstva. V roku 1994 bola v Bielorusku miera inflácie 2200 percent.

 

Na tomto pozadí bol Alexandr Lukašenko zvolený na prvé funkčné obdobie. Obhajoval slobodné podnikanie a obchod a bojoval proti privilégiám elít a korupcii.

 

img

 

Po tom, čo sa Lukašenko stal prezidentom, hospodárstvo krajiny rástlo približne rovnakým tempom ako v susednom Lotyšsku. Účinne zastavil privatizáciu podnikov, zaviedol cenové kontroly a vytvoril blízke vzťahy medzi hospodárstvami Bieloruska a Ruska.

 

Ekonomika Bieloruska

V súčasnosti Bielorusko je priemyselnou krajinou s rozvinutým poľnohospodárstvom. Sú hlavnými priemyselnými odvetviami strojárstvo, ťažba a spracovanie draselných solí, papierenský, textilný, potravinársky a chemický priemysel.

 

img

 

Exportuje najmä nákladné automobily, traktory a strojovú techniku. Bielorusko je tiež významným exportérom hnojív, syrov, masla a mäsových výrobkov.

 

Hlavné slovo v ekonomike má však stať, celkový podiel štátu na ekonomike krajiny je 70%.

 

Miera nezamestnanosti v krajine je dlhodobo nízka - okolo 4 percent. Dokonca aj počas koronakrízy sa jej úroveň vzrástol len o 0,2 percentuálnych bodov a dosiahol 4,2 percent. Je to kvôli tomu, že počas pandémie neboli v Bielorusku zavedené prísne obmedzenia - v krajine sa konali masové a športové akcie, podniky a závody pokračovali v práci ako obvykle.

 

img

 

Počas vlády Lukašenka vzrástol HDP Bieloruska 4,7-krát, v roku 2019 to bolo 6604 dolárov na obyvateľa. Je to viac ako na susednej Ukrajine, hoci takmer dvakrát menej ako v iných susedných krajinách - Rusku, Poľsku, Litve a Lotyšsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies