Lesy SR zaplatia za včasnú detekciu požiarov vyše 28 mil. eur

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 12:16 • 2 min
Lesy SR zaplatia za včasnú detekciu požiarov vyše 28 mil. eur

BRATISLAVA - Štátny podnik Lesy SR zaplatí banskobystrickej IT firme GAMO a. s. za automatizovaný stacionárny detekčný systém (ASDS) pre včasné zisťovanie lesných požiarov 23,5 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (28,1 mil. eur vrátane dane).

slovakia

left justify in out

Ako ďalej vyplýva z výsledku verejného obstarávania, systém na včasnú detekciu lesných požiarov by mal fungovať vo Vysokých Tatrách, Nízkych Tatrách a na Záhorí. Zákazka by mala byť financovaná z európskych peňazí, konkrétne z Programu rozvoja vidieka 2014 až 2020. Následnú prevádzku a podporu by mali Lesy SR platiť z vlastných zdrojov.


Predpokladaná cena zákazky bola 28,4 mil. eur bez DPH. O víťazovi rozhodla najnižšia cena. Subdodávatelia víťaznej firmy by sa mali na plnení zákazky podieľať 85 %. Lehota na predkladanie ponúk bola do konca júla minulého roka, pričom obstarávanie bolo vyhlásené začiatkom júna. O zadaní zákazky rozhodol štátny podnik 4. marca tohto roka.


Systém by mal podľa štátneho podniku znížiť riziko vzniku lesných požiarov v monitorovaných oblastiach a s nimi spojených škôd. Tiež by mal prispieť k včasnému informovaniu obyvateľov, záchranných zložiek, a to predovšetkým Hasičského a záchranného zboru. "ASDS je technológia, ktorá je bežne používaná vo svete už viac ako desať rokov a významne prispieva k ochrane a záchrane lesov v krajinách, ktoré túto technológiu využívajú. V slovenských podmienkach ASDS umožní nepretržitý monitoring definovaných oblastí a predovšetkým skrátenie času detekcie vznikajúceho požiaru, jeho presnú lokalizáciu pomocou GPS súradníc a zobrazenie na digitálnej mape," uviedli Lesy SR.


Lesy Slovenskej republiky sú najväčším správcom lesného majetku na Slovensku. Obhospodarujú približne 900 000 hektárov lesných pozemkov, čo je takmer 45 % lesného pôdneho fondu Slovenska. Koncom roku 2015 zamestnával podnik takmer 3 500 ľudí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies