Lekáreň Dr.Max zaznamenal viac ako štyri tisíc hlásení o chýbajúcich liekoch

NETKY.SK • 23 Október 2016, 11:31 • 2 min
Lekáreň Dr.Max zaznamenal viac ako štyri tisíc hlásení o chýbajúcich liekoch

BRATISLAVA - Za tri týždne zberu údajov o nedostupných liekoch lekárne Dr.Max počas septembra zaznamenali spolu 4 107 hlásení o chýbajúcich liekoch. Informovala o tom PR manažérka Dr.Max Zdenka Krížová.

slovakia

left justify in out

Hlásenia, ktoré boli v lekárňach Dr.Max zachytené od 12. do 30. septembra 2016, sa celkovo týkali takmer 430 rôznych druhov liekov. Priemerne teda išlo o 216 hlásení o chýbajúcich liekoch za deň.


"Aj keď príčinou nedostupnosti lieku nemusí byť vždy re-export, výsledky z intenzívneho zberu dát v lekárňach Dr.Max zreteľne poukazujú na to, že je dôležité, aby otázka jeho regulácie nebola zjednodušená na súbor nevymožiteľných pravidiel. Denne lekárne Dr.Max prijmú 27 500 receptov a aj to necelé jedno percento, ktoré dnes nevieme uspokojivo vybaviť je veľa, pretože za každým receptom a každým liekom je konkrétny pacient,“ vysvetlil výkonný riaditeľ lekární Dr.Max na Slovensku Tomáš Slechan.


Najviac hlásení sa týkalo antitrombotík. Pri lieku Fraxiparine bolo hlásení spolu 1 200 (rôzna sila a veľkosti balenia), nasledoval liek Pradaxa s počtom hlásení 200 (rôzna sila a veľkosti balenia) a liek Clexane so 150 nerealizovanými receptami (rôzna sila a veľkosti balenia). Prvú päticu nedostupných liekov uzatvára antiastmatikum Berodual so 128 hláseniami a očkovacia látka pre deti Infanrix hexa s 93 hláseniami.


Spomínané údaje sú súčasťou projektu Nedostupné lieky, ktorého cieľom je získať čo najviac dát k vecnej diskusii k riešeniu problému s dostupnosťou. Hlavným koordinátorom je Slovenská lekárnická komora. Intenzívny zber dát lekárne Dr.Max interne zastrešili pod názvom Dni dostupnosti s cieľom získať čo najviac hlásení. Pôvodne bola aktivita plánovaná na 14 dní, no keďže už za prvých sedem dní evidovali 1 247 hlásení, predĺžila sa do odvolania.
"Problémom zlepšenia dostupnosti re-exportovaných liekov v našich lekárňach sa intenzívne zaoberáme od roku 2013. Nie je nám ľahostajná súčasná situácia, a preto podporujeme novo navrhovanú legislatívu, ktorá práve v týchto dňoch bola schválená parlamentom, pretože rieši problém nedostatku liekov systémovo," dodal Slechan.


Lekárne Dr.Max vznikli v roku 2006, pričom v súčasnosti sú lídrom na trhu lekární v Slovenskej republike. Zákazníci ich nájdu na vyše 235 miestach po celom Slovensku. Dr.Max je zamestnávateľom pre viac ako 1 300 ľudí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies