F1: Infarktové momenty a neuveriteľný záver rozhodol o novom majstrovi sveta!

NETKY.SK • 12 December 2021, 17:48 • 2 min
F1: Infarktové momenty a neuveriteľný záver rozhodol o novom majstrovi sveta!

ABU DHABI – Dráma v Abu Dhabí a sporné rozhodnutia komisárov sa postarali o najnapínavejší záver v histórii F1. Max Verstappen sa v poslednom kole pretekov dokázal dostať pred Lewisa Hamiltona a stal sa novým majstrom sveta.

slovakia

left justify in out

Red Bull a Max Verstappen to nakoniec dokázali!

Formulový svet práve zažil jeden z najlepších a najkurióznejších záverov v histórii kráľovnej motoršportu. Všetko to spustila havária jazdca Williamsu Nicholasa Latifiho, ktorý v 53. kole kolidoval s bariérou a vyvolal Safety Car.  Jeho nehoda dala ojedinelú šancu Maxovi Verstappenovi dotiahnuť sa na Lewisa Hamiltona a prezuť svoje staré pneumatiky. Hamilton nemohol zastaviť v boxoch a prezuť svoje staré pneumatiky, pretože až do samotného konca nebolo jasné, či preteky reštartujú alebo sa dokončia za bezpečnostným vozidlom. Traťoví maršali to napokon stihli odpratať včas a preteky tým pádom mohli reštartovať na jedno kolo. Svoju šancu na prvý majstrovský titul v samotnom závere zúžitkoval Max Verstappen a v poslednom kole predbehol Lewisa Hamiltona a získal svoj prvý majstrovský titul vo svojej krátkodobej kariére.

 

 

Hamiltonovi ostali iba oči pre plač

Na jednej strane evidujeme obrovsky spokojného Verstappena, ktorý získal svoj priemiérový majstrovský titul, ale na druhej strane máme smutného Lewisa Hamiltona. Hamiltonovi sa tak nepodarilo prekonať historický rekord 7 jazdeckých titulov, ktorý drží spoločne s Michaelom Schumacherom. Hamilton mal fantastický záver sezóny a ukázal, že vie bojovať o titul. Bohužiaľ pre Angličana, bohovia motoršportu boli dnes na strane Maxa Verstappena. Hamilton zajazdil perfektné preteky a hneď po štarte sa dokázal dostať pred Maxa, počas celých pretekov viedol štartové pole a nebyť toho kuriózneho záveru, tak mohol práve Lewis oslavovať svoj 8. a rekordný majstrovský titul. Na svoju šancu prekonať tento najcennejší rekord 7 titulov si bude musieť počkať do ďalšej sezóny, pretože dnes sa raduje Max Verstappen a celé Holandsko.

 

 

Checo, si legenda!

Toto boli slová Maxa Verstappena po fantastickej obrane Sergia Peréza, ktorý dokázal spomaliť Lewisa Hamiltona a dal tak možnosť Verstappenovi zachrániť takmer už celkom stratené preteky. Peréz sa bránil fantasticky a hlavne podľa pravidiel! Jeho súboj s Hamiltonom už navždy ostane v pamäti nie jedného milovníka motoršportu. Peréz nakoniec preteky nedokončil, pretože pár kôl do konca musel odstaviť svoje auto pre technickú poruchu. No nakoniec je Mexičan určite spokojný s výsledkom pretekov a može byť hrdý na svoje počínanie si v tohtoročnej magickej sezóne. 

 

 

Fantastický záver alebo neférová fraška?

Rozhodnutia komisárov sú typickým problémom pre F1 a tohtoročná sezóna to viac než potvrdila. Aké by bolo správne rozhodnutie komisárov, aby nezískal žiaden z ašpirantov na titul nejakú značnú výhodu? Fanúšikovia Mercedesu sa čertia a cítia sa byť pohoršení po záverečných rozhodnutiach, no ak sa na to pozrieme objektívnym okom, tak žiadne rozhodnutie v závere pretekov nebolo neférové. Aké by bolo to najspravodlivejšie rozhodnutie, je tá najzložitejšia otázka. Mala byť vyvesená červená vlajka, aby mali obaja jazdci šancu vymeniť svoje pneumatiky a mali rovnaké šance pri reštarte? Alebo nemali preteky vôbec reštartovať? Na tieto otázky sa odpovede nedozvieme, no možeme byť spokojní, pretože sme boli svedkami tej najnapínavejšej sezóny v histórii F1.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona