Legendárny módny veľtrh TMM sa vracia, Boris Hanečka bude udeľovať Zlatú Fatimu

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 13:57 • 2 min
Legendárny módny veľtrh TMM sa vracia, Boris Hanečka bude udeľovať Zlatú Fatimu

TRENČÍN - S ambíciou nadviazať na svoju slávnu tradíciu a odprezentovať širokej verejnosti to najkvalitnejšie, čo v oblasti módy ponúka domáci a český trh, sa po rokoch vracia veľtrh Trenčín Mesto Módy (TMM).

slovakia

left justify in out

Jeden z najznámejších veľtrhov v bývalom Československu sa po takmer desaťročnej odmlke predstaví od 22. do 23. septembra na výstavisku Expo Center v Trenčíne. Návštevníci sa môžu tešiť na prezentácie vychytených značiek, uznávaných módnych návrhárov, ale i malovýrobcov či šikovných hand-made tvorcov.

 

História veľtrhu, vďaka ktorému prischla Trenčínu prezývka Mesto módy, siaha do roku 1963. Vtedy sa veľtrh organizoval pod názvom Výstava výrobkov trenčianskeho textilného a odevného priemyslu a prezentovali sa tu len dve spoločnosti, firmy Merina Trenčín a Odevné závody Trenčín. Postupom rokov sa veľtrh stal na Slovensku fenoménom s bohatou návštevnosťou a so stovkami vystavovateľov. Veľtrh prežil i zmenu režimu, no v roku 2008 zanikol. Obnoviť sa ho rozhodla Trenčanka Jana Jankovičová, ktorá sa s myšlienkou znovuzrodiť veľtrh pohrávala dlhší čas. Do projektu sa pustila s jeho hlavnou koordinátorkou Danielou Lelkes.

 

"Ostali sme prekvapené, koľko vzniklo veľmi kvalitných firiem, hand-madistov, módnych návrhárov, ktorí nemajú žiadnu platformu, kde by sa stretávali, prezentovali svoje slovenské kvalitné výrobky, a tak sme si povedali, že je to dobrá cesta a naštartujeme opäť legendu TMM," uviedla dnes na tlačovej konferencii v Bratislave súčasná riaditeľka podujatia Jankovičová, ktorá na slávnom veľtrhu pôsobila ako modelka a v roku 1994 už ako majiteľka modelingovej agentúry organizovala módne prehliadky.

 

K rozhodnutiu prinavrátiť módnej akcii zašlú slávu a usporiadať 45. ročník veľtrhu viedlo organizátorky i presvedčenie, že sa zmenil postoj Slovákov k domácim výrobkom. "Slováci sa vracajú k tradíciám. Po rokoch, kedy o kúpe tovaru rozhodovala cena a náš trh bol zaplavený nie vždy kvalitnými výrobkami z Ázie, si ľudia začínajú všímať dôveryhodnosť značky, preferovať domácich výrobcov," myslí si Jankovičová.

 

Lákadlom pre vystavovateľov je podľa organizátoriek i fakt, že v dnešných neosobných časoch, kedy sa množstvo tovaru nakupuje prostredníctvom internetu, chýba priamy kontakt výrobcu so zákazníkom, prípadne obchodným partnerom. "Výrobcovia môžu ukázať svoju jedinečnosť, aktívne prezentovať svoje výrobky, šíriť nové módne trendy, ale i získať prehľad o konkurencii, nadviazať nové obchodné vzťahy," vymenúva benefity vystavovania na TMM Jankovičová.

 

"Retro je zaujímavé, posledný rok veľmi rezonuje," uviedla Lelkes na margo oživenia legendárneho trenčianskeho veľtrhu. "Som presvedčená o tom, že my Slováci sme veľmi šikovní, múdri ľudia, nemusíme utekať do zahraničia a zháňať tam prácne rôzne značky, máme ich aj doma," dodala hlavná koordinátorka projektu.

 

Jeho súčasťou ostáva hlavné ocenenie Zlatá Fatima, ktoré sa udeľovalo módnym tvorcom či talentom pôsobiacim v módnom priemysle a podľa Lelkes ho Slováci vnímali ako Oscara. Tento rok sa bude súťažiť napríklad v kategóriách Najlepší výrobok roka, Hand-made výrobca roka či Top odevná firma roka. Porote, ktorá bude vyberať mladého dizajnéra roka, bude predsedať módny návrhár Boris Hanečka. "Budem si hľadať konkurenciu, budem udeľovať Zlatú Fatimu. Myslím si, že je to prestížne ocenenie, pretože u Slovákov má minulosť a tradícia vážnosť. Mali by sme ju umocňovať a podporiť a postaviť na zlomkoch minulosti lepšiu budúcnosť, ako hovorí Goethe," povedal pre TASR Hanečka.

 

Úlohu ambasádorky TMM prijala herečka Karin Haydu. "Som patriot, mám rada Slovensko, slovenské výrobky, sama mám rada ručné práce, tvorbu, a viem, čo stojí za tým vytvoriť kreatívny výrobok. Som pyšná na Slovákov, ktorí dokážu niečo vyrobiť a v ťažkých časoch sa na slovenskom trhu presadiť," komentovala účasť v projekte herečka s tým, že bude tiež moderovať záverečný galavečer TMM, ktorý sa bude konať 23. septembra na Trenčianskom hrade.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies