Le Penová: Macron je v rukách islamskej organizácie, vyvolá konflikty v spoločnosti

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 14:52 • 2 min
Le Penová: Macron je v rukách islamskej organizácie, vyvolá konflikty v spoločnosti

BRUSEL – Francúzska prezidentská kandidátka Marine Le Penová obvinila v utorok svojho súpera Emmanuela Macrona, že je v rukách tamojšej moslimskej organizácie. Tiež kritizovala ekonomický program svojho rivala, ktorý podľa nej vyvolá konflikty medzi jednotlivými zložkami spoločnosti.

slovakia

left justify in out

"Nie som kandidátkou Národného frontu (FN), ale kandidátkou podporovanou Národným frontom," skonštatovala Le Penová v úvode relácie vo francúzskej televízii TF1. Zhrnutie jej vystúpenia priniesol denník Le Monde. Le Penová už v pondelok vyhlásila, že na obdobie do druhého kola prezidentských volieb odstúpila z funkcie predsedníčky FN.

 

Obvinila Macrona, že "je v rukách" Združenia moslimských organizácií vo Francúzsku (UOIF) a pripomenula, ako líder hnutia Vpred! obhajoval svojho straníka Mohammeda Saoua. Ten na sociálnej sieti v súvislosti s útokom na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo povedal: "Ja nie som Charlie a nikdy nebudem Charlie." Macron ho najprv bránil, ale neskôr ho zbavil straníckych funkcií.

 

"Dnes sme konfrontovaní s kandidátmi, ktorí nám vysvetľujú, že francúzska kultúra neexistuje, pričom sú v rukách najnebezpečnejších spoločenstiev, ako je UOIF, čo je organizácia, ktorú by som ja rozpustila," citoval Le Monde kandidátku FN.

 

Ekonomický program svojho súpera Emmanuela Macrona podrobila tvrdej kritike a označila ho za "divokú globalizáciu a totálnu dereguláciu". Le Penová tvrdí, že takýto program voči sebe poštve jednotlivé skupiny obyvateľstva a spôsobí "bratovraždu".

 

Kandidátka FN vo vysielaní TF1 vyhlásila, že sa cíti "európsky" a nie je nepriateľkou Európy, predstavuje si ju ale inak ako Európsku úniu. Je za Európu založenú na "slobodne uzavretých dohodách medzi štátmi". Na druhej strane Le Penová plánuje v prípade zvolenia zvolať referendum o odchode Francúzska z EÚ.

 

V oblasti medzinárodnej politiky vyhlásila, že v prípade zvolenia do prezidentského úradu by "nebola podvolená nikomu", a vyjadrila sa za "umiernené" vzťahy s USA, Spojeným kráľovstvom i Ruskom.

 

Vyjadrila pochopenie pre rozhodnutie neúspešného ľavicového prezidentského kandidáta a lídra strany Nepoddajné Francúzsko (FI) Jeana-Luca Mélenchona, ktorý odmietol podporiť Macrona v druhom kole volieb. "Neviem si veľmi predstaviť, že ľudia, ktorí volili Nepoddajné Francúzsko, by teraz išli voliť Macronove poddajné Francúzsko," vyhlásila Le Penová.

 

Druhé kolo francúzskych prezidentských volieb bude 7. mája. Prieskumy do úlohy favorita stavajú Macrona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona