Lavrov sa vyslovil za pokračovanie rokovaní o Sýrii v tzv. viedenskom formáte

NETKY.SK • 4 November 2015, 12:07 • 2 min
Lavrov sa vyslovil za pokračovanie rokovaní o Sýrii v tzv. viedenskom formáte

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa dnes na rokovaní s osobitným vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom da Misturom vyslovil za pokračovanie rokovaní v tzv. viedenskom formáte.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra TASS, schôdzka, ktorá na sklonku minulého týždňa konala vo Viedni, mala podľa Lavrova "takmer ideálny formát" a "Rusko má záujem na jeho posilnení". Lavrov dodal, že hlavnou úlohou vonkajších hráčov v sýrskom konflikte je "sadnúť za rokovaní stôl" kvôli sýrskemu štátu a národu.

 

Minulý štvrtok sa vo Viedni konala schôdzka šéfov diplomatických rezortov Ruska, USA, Saudskej Arábie a Turecka a následne v piatok sa k tejto štvorici pripojili aj zástupcovia ďalších krajín, ktoré by mohli prispieť k nájdeniu riešenia sýrskej krízy. Z iniciatívy Ruska sa tak k rokovaniam pripojili predstavitelia takých regionálnych hráčov, ako sú Egypt, Irán, Irak a Libanon.

 

Sýrii a urovnaniu tamojšieho konfliktu bol dnes venovaný aj telefonát ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Obaja prezidenti sa dohodli na pokračovaní politického dialógu a na spoločnom stretnutí, ktoré sa uskutoční ešte v novembri v Turecku, kde sa uskutoční vrcholný summit G20.

 

Rusko, ktoré je spolu s Iránom najvernejším podporovateľom súčasného sýrskeho vedenia, v utorok prekvapujúco oznámilo, že udržanie sýrskeho prezidenta Bašára Asada pri moci nie je pre Rusko kľúčové.

 

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na otázku, či záchrana Asada je pre Rusko principiálna záležitosť, odpovedala: "Absolútne nie, nikdy sme to nepovedali". "Nehovoríme, či by mal Asad odísť alebo zotrvať," dodala s tým, že o jeho osude by mali rozhodnúť samotní Sýrčania.

 

Oficiálna Ankara je pripravená akceptovať politické riešenie krízy v Sýrii, pri ktorom by Asad zostal symbolicky pri moci ešte pol roka, povedal minulý týždeň nemenovaný predstaviteľ tureckej vlády. Dodal, že "prípravy plánu na Asadov odchod sú v plnom prúde".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies