Lavrov: Integrácia balkánskych štátov do NATO by sa dala pokladať za provokáciu

NETKY.SK • 29 September 2014, 14:40 • 2 min
Lavrov: Integrácia balkánskych štátov do NATO by sa dala pokladať za provokáciu

SARAJEVO - Prípadné rozšírenie Severoatlantickej aliancie na republiky bývalej Juhoslávie, ako sú Bosna, Macedónsko a Čierna Hora, by mohlo byť chápané ako provokácia, napísala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa vyhlásenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

slovakia

left justify in out

Na otázku bosnianskeho denníka Dnevni Avaz, čo si myslí o integrácii týchto troch krajín do NATO, Lavrov odpovedal: "Pokiaľ ide o rozširovanie NATO, pokladám ho za chybu a svojím spôsobom možno až provokáciu", uviedol ruský minister zahraničných vecí.
     

"Svojím spôsobom je to nezodpovedná politika, podkopávajúca odhodlanie vybudovať v Európe systém rovnakej a spoločnej bezpečnosti, ktorá by bola rovnaká pre všetkých bez ohľadu na to, či je nejaká krajina členom takého alebo onakého bloku," dodal Lavrov.
     

Moskva už dlhšie nesúhlasí s rozširovaním NATO na štáty bývalého socialistického bloku vo východnej a juhovýchodnej Európe, čo je od skončenia studenej vojny súčasťou boja o geostrategický vplyv a hlavnou príčinou súčasnej angažovanosti Ruska v konflikte na východe Ukrajiny.
     

Čierna Hora, Macedónsko a Bosna majú ambície stať sa členskými štátmi NATO a nasledovať tak Albánsko a bývalú juhoslovanskú zväzovú republiku Chorvátsko, ktoré sa členmi aliancie stali v roku 2009.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies