Lavínové zosuvy hrozia najmä na slnkom osvietených svahoch

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 09:18 • 2 min
Lavínové zosuvy hrozia najmä na slnkom osvietených svahoch

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, vo Fatrách trvá malé, prvý stupeň. TASR o tom informoval službukonajúci dispečer Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Filip Kyzek.

slovakia

left justify in out

"Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená, kritickejšie sú len miesta, kde sa na starom tvrdom podklade nachádza novší, väčšinou previaty sneh. Ten je zväčša uložený vo forme snehových dosiek alebo vankúšov, ktorých stabilita je nižšia. Uvoľnenie lavíny je tu možné hlavne pri väčšom dodatočnom zaťažení," upozornil. Na slnkom osvietených svahoch je v poludňajších hodinách možný výskyt malých, ojedinele aj stredných spontánnych lavín z voľného a previateho snehu.

 

Po utorkovom (22.3.) prehánkovom dni sa na horách opäť rozjasnilo, no postupne sa od juhovýchodu naťahuje oblačnosť, z ktorej môže popoludní snežiť. Vietor sa výrazne utíšil. Bolo bezvetrie alebo fúkal len slabý premenlivý vietor, do štyroch metrov za sekundu. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do dvoch centimetrov, v severných pohoriach dva až šesť centimetrov a v Tatrách miestami až do 10 centimetrov nového suchého snehu. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza približne od výšky 1100 až 1200 metrov nad morom v závislosti od orientácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies