Lavínové nebezpečenstvo na vrcholoch Tatier sa trochu zmiernilo

NETKY.SK • 5 December 2016, 09:32 • 2 min
Lavínové nebezpečenstvo na vrcholoch Tatier sa trochu zmiernilo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Zvýšené lavínové nebezpečenstvo na vrcholoch Tatier sa trochu zmiernilo na druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Snehová pokrývka sa postupne stabilizovala a lavínové nebezpečenstvo sa zmiernilo. Ako v Nízkych Tatrách a v Malej Fatre, tak aj vo Vysokých a Západných Tatrách je už mierne lavínové nebezpečenstvo. Vo Veľkej Fatre je dnes len malá hrozba pádu lavín," skonštatoval lavínový špecialista s tým, že snehová pokrývka v slovenských pohoriach pomaly sadá a bude sa aj naďalej na slnkom osvietených svahoch postupne stabilizovať.

 

Najmä na extrémne strmých svahoch so sklonom viac ako 30 stupňov, na záveterných svahoch a v žľaboch hrozí uvoľňovanie lavín pri veľkom dodatočnom zaťažení previateho nového prachového snehu, ktorý sa ešte nepreviazal so starším podkladom a vietor ho sformoval do málo stabilných snehových dosiek a vankúšov. "Za predchádzajúcu periódu sneženia celkovo pripadlo 60 až 130 centimetrov nového suchého snehu," doplnil Lizuch.

 

"Na horách bolo ráno krásne slnečné počasie," podotkol. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozmedzí od -12 do mínus päť stupňov Celzia. Fúkal mierny až čerstvý vietor južných a západných smerov s rýchlosťou do deväť, v nárazoch miestami do 12 metrov za sekundu. Za posledných 24 hodín už nový sneh nenapadol.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies