Lavínová situácia sa nezmenila, vo vysokých polohách je mierne nebezpečenstvo

NETKY.SK • 4 Marec 2017, 16:41 • 2 min
Lavínová situácia sa nezmenila, vo vysokých polohách je mierne nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Lavínová situácia v slovenských pohoriach sa v ostatných dňoch nezmenila. Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Vo Fatrách a Nízkych Tatrách prevláda malá hrozba lavínových zosuvov, prvý stupeň.

 

"Na horách nenapadol za posledných 24 hodín sneh, avšak sneh z predchádzajúcej periódy sneženia je vplyvom silného vetra nerovnomerne rozmiestnený," upozornil Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Menej stabilné snehové dosky a vankúše sú podľa neho uložené na tvrdom podklade a vyskytujú sa hlavne na záveterných svahoch vo vysokých polohách.

 

Ako ďalej uviedol, zvlášť opatrní majú byť turisti pri prechode zo starého snehu do vetrom vytvorených náfukov. Takéto miesta predstavujú zvýšené riziko uvoľnenia lavín, najmä na strmých svahoch a pri veľkom dodatočnom zaťažení. Tendencia lavínového nebezpečenstva je v priebehu dňa s oteplením mierne stúpajúca.

 

Počasie v horských oblastiach dnes bude ovplyvňovať frontálne rozhranie s prúdením veľmi teplého vzduchu od juhozápadu. Zrána bolo na horách prevažne oblačno. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus piatich stupňov Celzia po bod mrazu. Na hrebeňoch fúkal silný juhozápadný až južný vietor do 20, v nárazoch do 32 metrov za sekundu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies