Ľavicové sily v Poľsku zbierajú podpisy za vypísanie referenda o interrupciách

NETKY.SK • 3 Október 2016, 14:47 • 2 min
Ľavicové sily v Poľsku zbierajú podpisy za vypísanie referenda o interrupciách

VARŠAVA - Ľavicové strany a organizácie v Poľsku získali už 120.000 podpisov pod petíciu za usporiadanie referenda o liberalizácii zákona o interrupciách. Informovala o tom dnes poľská televízia Polsat.

slovakia

left justify in out

"Budeme proti tomu (sprísnenému zákonu o interrupciách) bojovať. Našou zbraňou je celoštátne referendum, ktoré chceme usporiadať," vyhlásila dnes na proteste žien vo Varšave predstaviteľka Zväzu demokratickej ľavice (SLD) Anna Maria Žukowská. Dodala, že petíciu musí podpísať pol milióna ľudí. V Poľsku sa dnes koná celoštátny štrajk žien: zamestnané a študujúce bojkotujú svoju prácu alebo vyučovanie a ženy v domácnosti odmietajú robiť domáce práce. Informovala o tom agentúra AP s tým, že zavreté sú aj niektoré obchodné prevádzky a reštaurácie.

 

Dnešný "čierny pondelok" je vyjadrením hnevu a nespokojnosti s návrhom zákona, ktorý sprísňuje existujúci zákon o interrupciách, ktorý je aj bez toho jedným z najreštriktívnejších v Európe.

Protestné zhromaždenia a pochody sa uskutočnili vo Varšave, Gdansku i ďalších mestách, spresnila AP. Účastníčky akcií sú oblečené v čiernom na znak smútku nad možnou stratou svojich práv v oblasti reprodukcie i z obavy, že niektorým ženám po sprísnení súčasného zákona môže hroziť smrť.

 

Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski kritizoval protesty žien a spôsob, akým vyjadrujú svoj nesúhlas s novelou zákona. "Očakávame serióznu diskusiu o otázkach života, smrti a narodenia. Nečakáme happeningy, obliekanie sa do kostýmov a vytváranie umelých problémov," dodal.

 

Momentálne je interrupcia v Poľsku ilegálna s výnimkou troch prípadov: keď tehotenstvo ohrozuje život alebo zdravie ženy, keď je následkom trestného činu - incestu či znásilnenia -, alebo v prípade poškodenia plodu.

 

Poslanci dolnej komory poľského parlamentu nedávno v prvom čítaní schválili úplný zákaz interrupcií aj zo zdravotných dôvodov či v prípadoch znásilnenia. Novelou zákona sa zhorší dostupnosť interrupcií v prípade ohrozenia života matky. Navyše hrozí kriminalizácia žien po spontánnom potrate, ako aj lekárov, ktorí nedokázali zabrániť usmrteniu alebo poškodeniu plodu.

Parlament začal prerokúvať novelu interrupčného zákona na základe podpisovej akcie odporcov potratov, ktorí zozbierali pod svoju petíciu 450.000 podpisov a ktorých podporila aj katolícka cirkev v Poľsku.

 

Organizátori dnešnej akcie sa inšpirovali štrajkom na Islande v roku 1975, keď 90 percent žien odmietlo robiť domáce práce a starať sa o deti na protest proti diskriminácii na pracovisku. Ich štrajk bol úspešný: viedol k posilneniu povedomia o postavení žien a nasledujúci rok aj k prijatiu zákona o rovnosti práv mužov a žien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies