Laktobacily v acidofilnom mlieku produkujú enzýmy a podporujú trávenie

NETKY.SK • 29 Október 2017, 16:15 • 2 min
Laktobacily v acidofilnom mlieku produkujú enzýmy a podporujú trávenie

BRATISLAVA - Podporujú tráviace procesy, udržujú optimálne pH v jednotlivých častiach tráviacej sústavy v rámci činnosti enzýmov a pomáhajú vytvárať prostredie nevhodné pre činnosť nežiaducich druhov mikroorganizmov.

slovakia

left justify in out

Tak hodnotia odborníci benefity probiotických baktérií Lactobacillus acidophilus pre ľudský organizmus. Medzi ich základné zdroje v potrave patria fermentované alebo kyslomliečne výrobky. "Každý z kyslomliečnych výrobkov má svoje nesporné výhody, no kmeň Lactobacillus acidophilus prítomný v acidofilnom mlieku je jedným z najzaujímavejších mikroorganizmov z hľadiska zdravej črevnej mikroflóry. Produkuje enzýmy a vitamíny skupiny B, zvyšuje stráviteľnosť bielkovín, sacharidov a tiež tukov," priblížil odborník na výživu a gastroenterológ Peter Minárik s tým, že na slovenskom trhu sú dostupné acidofilné mlieka s rôznymi príchuťami.

 

Podľa odborníka ich pravidelná konzumácia pomáha predchádzať tráviacim problémom, aj prispievať k ich náprave, ak sa vyskytnú. Výsledky niektorých vedeckých štúdií naznačujú schopnosť acidofilných produktov chrániť pred cestovnou hnačkou, zmierniť nadúvanie a bolesti spojené so syndrómom dráždivého čreva či pomáhať žalúdku po užívaní antibiotík.

 

Preventívny účinok konzumácie kyslomliečnych potravín s obsahom acidofilných baktérií spomínajú odborníci aj v súvislosti so ženami, ktoré trpia kvasinkové infekcie. Probiotické kultúry môžu posilniť aktivitu užitočných laktobacilov, ktoré sú významnou súčasťou prirodzene sa vyskytujúcej mikroflóry v ženskom tele.

 

Malým deťom, ktoré sú v škôlke či v škole vystavené nepriaznivým vplyvom rôznych nežiaducich organizmov, môže pravidelná konzumácia acidofilných výrobkov pomôcť znížiť riziko nakazenia a zmierniť priebeh ochorenia. Acidofilné laktobacily nie sú jediným kmeňom prospešných probiotických baktérií. Vlastné kultúry obsahujú aj ďalšie fermentované mliečne výrobky, ako sú jogurty, kefíry, kyslé mlieka a zákvasy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies