Lajčáka v Angole sprevádza aj delegácia podnikateľov

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 17:38 • 2 min
Lajčáka v Angole sprevádza aj delegácia podnikateľov

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák navštívil Angolu ako prvý člen vlády samostatnej Slovenskej republiky, stretol sa so svojím rezortným kolegom Georgesom Rebelom Pintom Chikotim a s angolským viceprezidentom Manuelom Vicentem.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Lajčáka na ceste v Angole sprevádza aj delegácia slovenských podnikateľov. Možnosti spolupráce Angoly a Slovenska sa črtajú v ťažobnom priemysle, obrannom priemysle, poľnohospodárstve, energetike či stavebníctve. Lajčák ponúkol angolským partnerom možnosť štipendií na slovenských univerzitách pre angolských študentov.


"Vidíme veľký potenciál na rozvoj politického dialógu a rozšírenie obchodnej a investičnej spolupráce,“ uviedol Lajčák na rokovaní s ministrom Chikotim i viceprezidentom Vicentem. Pripomenul, že v súčasnosti už obe krajiny rokujú o zrušení vízovej povinnosti pre držiteľov diplomatických a služobných pasov, o príprave protokolu o ukončení revízie zmluvnej základne, procese vymenovania honorárneho konzula SR v Luande a obe strany tiež deklarovali záujem pripraviť a podpísať zmluvu o ochrane investícií. Okrem bilaterálnych otázok prediskutovali aj otázky spolupráce v medzinárodných organizáciách a tiež politickú a bezpečnostnú situáciu v Afrike.


Angola je treťou najsilnejšou ekonomikou Afriky, má tretie najväčšie zásoby ropy na kontinente, veľké nerastného bohatstvo a rastie aj jej váha na medzinárodnej scéne. Angola je dlhodobý regionálny partner pre Európsku úniu, ktorá je zase pre Angolu druhým najväčším obchodným partnerom a najväčším donorom rozvojovej pomoci. Počas pobytu v Angole sa preto Lajčák stretol aj s vedúcim Delegácie Európskej únie v Luande Gordonom Krickem a prediskutoval s ním aktuálny stav vzťahov EÚ - Angola. Okrem toho odovzdal aj symbolický šek na mikrogrant v hodnote 10-tisíc eur pre vzdelávacie projekty mimovládnej spoločnosti APDES, ktorá sa v Angole venuje vzdelávaniu detí, ale aj ich rodičov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies