Lajčák v Ženeve hovoril o ochrane ľudských práv: Spoločnosť čelí enormným bezpečnostným hrozbám

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 10:14 • 2 min
Lajčák v Ženeve hovoril o ochrane ľudských práv: Spoločnosť čelí enormným bezpečnostným hrozbám

ŽENEVA - O potrebe zintenzívniť medzinárodné úsilie na ochranu ľudských práv a opatreniach na posilnenie stability vo svete hovoril minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák v pondelok počas rokovaní v sídle OSN v Ženeve.

slovakia

left justify in out

"Medzinárodný mier a bezpečnosť sú tesne previazané s ľudskými právami. Pokiaľ sa systematicky porušujú ľudské práva a základné slobody, mier a stabilita budú stále v ohrození," uviedol Lajčák vo vystúpení na 31. zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva, ktorá práve oslavuje desiate výročie založenia.

 

"Význam Rady za desať rokov jej existencie narástol. Snahou nás všetkých by malo byť, aby zohrávala ešte aktívnejšiu úlohu pri zvládaní globálnych výziev v oblasti ľudských práv," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva.


Lajčák tiež poukázal na vážne znepokojenie Slovenskej republiky z existujúcich konfliktov - od Sýrie po Ukrajinu. Vzhľadom na to, že práve situácia na Ukrajine sa priamo dotýka Slovenska, treba ju podľa Lajčáka neustále sledovať, a to bude aj jedna z priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

 

Vo vystúpení na prvom dni zasadnutia Konferencie o odzbrojení na vysokej úrovni minister konštatoval, že medzinárodné spoločenstvo momentálne čelí enormným bezpečnostným hrozbám a je svedkom flagrantného porušovania medzinárodného práva vrátane režimu nešírenia zbraní hromadného ničenia. V snahách o zvrátenie tohto stavu by mala výraznejšiu úlohu zohrať aj Konferencia o odzbrojení, ktorá je podľa Lajčáka najlepšou platformou na vytvorenie celosvetovo účinných nástrojov na odzbrojenie.


Šéf rezortu zahraničia počas pracovnej návštevy vystúpil na ministerskom zasadnutí Rady pre ľudské práva, na Konferencii pre odzbrojenie a bilaterálne rokoval s komisárom OSN pre ľudské práva Zaídom Ra´adom al Husajnom, generálnou riaditeľkou UNESCO Irinou Bokovou, prezidentom Medzinárodného výboru Červeného kríža Petrom Maurerom, ministerkou zahraničných vecí Argentíny Susanou Malcorrou a s novým ministrom zahraničných vecí Kataru Mohamedom bin Abdulrahmanom bin Džassímom al Thánym.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies