Lajčák podľa Mikloška plytvá peniazmi na oblasť ľudských práv

NETKY.SK • 23 November 2014, 15:19 • 2 min
Lajčák podľa Mikloška plytvá peniazmi na oblasť ľudských práv

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí dáva príliš veľa peňazí na oblasť ľudských práv, myslí si poslanec národnej rady Jozef Mikloško (KDH).

slovakia

left justify in out

Nepáči sa mu napríklad, že rezort diplomacie v návrhu svojho rozpočtu plánuje vynaložiť 90-tisíc eur na organizáciu seminárov a konferencií spojených s činnosťou Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. "Je to príliš veľa na prácu tejto Rady, ktorá už pracuje takmer tri roky, ale jej stratégia pre ľudské práva ešte nie je schválená a každá jej verzia stále silne polarizuje spoločnosť," povedal agentúre SITA Mikloško. Poslanec poukazuje aj na to, že rezort zahraničia chce dať zhruba 770-tisíc eur na dotácie pre podporu ľudských práv a predchádzania všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, homofóbie a antisemitizmu. "Toto je mimoriadne plytvanie prostriedkov, naviac sa nestanoví, koľko z toho pôjde na podporu ľudských práv a koľko na predchádzanie diskriminácie," dodáva poslanec.

 

Ministerstvo zahraničných vecí sa bráni s tým, že na agendu ľudských práv pôjde na budúci rok už aj tak o 10 percent menej peňazí oproti roku 2014. Ako napísali z tlačového odboru rezortu diplomacie, z peňazí určených pre radu vlády pre ľudské práva platia množstvo ľudskoprávnych aktivít. "V roku 2014 to boli najmä II. ročník výtvarno-literárnej súťaže Ľudské práva očami detí pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií na Slovensku, participácia formou hlavnej ceny na tohtoročnej Olympiáde ľudských práv či konferencia k Medzinárodnému dňu ľudských práv." Čo sa týka peňazí určených na poskytovanie dotácií, ministerstvo tvrdí, že suma 770-tisíc eur na to určená je dokonca nízka. "Zástupcovia občianskej spoločnosti dlhodobo upozorňujú na poddimenzované financovanie projektov zameraných na podporu a ochranu ľudských práv. V roku 2014 prijalo ministerstvo zahraničných vecí žiadosti o poskytnutie dotácií v celkovej výške 5 068 650 eur, čo je suma zhruba šesťnásobne vyššia ako limit na pridelenie dotácií," reaguje rezort Miroslava Lajčáka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies