Lajčák: Dohodli sme sa na predĺžení využívania Nórskych fondov

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 15:31 • 2 min
Lajčák: Dohodli sme sa na predĺžení využívania Nórskych fondov

BRATISLAVA – Ekonomické investície, inovácie, Nórske fondy, ale aj energetická bezpečnosť, terorizmus a vzájomné bilaterálne vzťahy boli hlavnými témami rozhovorov ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka, ktorý dnes v Bratislave prijal svojho nórskeho kolegu Borgeho Brendeho.

slovakia

left justify in out

„Sme radi, že bola dosiahnutá dohoda o pokračovaní nórskeho finančného mechanizmu na ďalšie sedemročné obdobie,“ informoval Lajčák. Zdôraznil, že práve vďaka Nórskym fondom boli na Slovensku už zrekonštruované mnohé objekty a tento mechanizmus oceňujú aj mestá a obce.


„Máme veľmi dobrú spoluprácu v ekonomickej oblasti, celý rad úspešných nórskych investícií, hovorili sme o našom záujme pozerať sa viac na inovácie, na nové technológie a spoluprácu v tejto oblasti, kde je Nórsko veľmi úspešné," zhodnotil šéf slovenskej diplomacie. Podľa neho odrazom kvality vzájomných vzťahov je aj fakt, že na Slovensku študuje 700 nórskych študentov medicíny a veteriny na školách v Košiciach a Martine. „Je to istým mostom pre budovanie medziľudských vzťahov,“ dodal Lajčák. Takisto ocenil, že Nórsko má spomedzi krajín mimo EÚ najväčšiu mieru integrácie s Úniou.


Minister zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva Borge Brende ocenil kvalitné podnikateľské prostredie na Slovensku. To podľa neho dokazuje aj investícia Jaguar Landrover. „Je tu veľmi dobrá podnikateľská klíma, čo nie je samozrejmé v každej krajine EÚ a je tu stabilný rast,“ povedal Brende s tým, že stále vidí priestor na zlepšenie vzájomnej obchodnej výmeny.


Brende zároveň verí, že Slovensko úspešne zvládne svoje predsedníctvo v Rade EÚ. Upozornil, že nedávno sme zažili v Európe teroristické útoky a priestor na zlepšenie vidí v lepšej výmene spravodajských informácií. Takisto podľa nórskeho ministra musíme zintenzívniť partnerstvo s krajinami západného Balkánu. „Európska únia sa nachádza na križovatke, čo sa týka migrácie, bezpečnosti, ekonomického rastu či stabilizácie krajín v našom susedstve,“ povedal Brende s tým, že práve tieto témy môžu byť kľúčové počas slovenského predsedníctva.


Podľa Lajčáka sú vzájomné vzťahy kvalitné, čo dokazuje aj celý rad plánovaných návštev. „O dva týždne očakávame ministerku pre záležitosti vzťahov s Európskou úniou, začiatkom júna predsedu parlamentu, pracujeme na návšteve predsedníčky nórskej vlády,“ informoval Lajčák. Brende zas označil Lajčáka za jedného z najrešpektovanejších ministrov v Európskej únii.

 

Lajčák: Genscher zanechal pozitívnu stopu pri vytváraní Európy

Hans-Dietrich Genscher zanechal obrovskú pozitívnu stopu pri vytváraní Európy v tom najlepšom svetle. Uviedol to dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák v súvislosti s úmrtím najdlhšie slúžiaceho nemeckého ministra zahraničných vecí Hansa-Dietricha Genschera.
 

Genscher zomrel vo štvrtok večer vo svojom domove vo Wachtbergu neďaleko Bonnu v kruhu svojej rodiny vo veku 89 rokov. Dnes to potvrdila jeho osobná asistentka. Genscher bol ministrom zahraničných vecí 18 rokov, najskôr v západnom Nemecku a potom v zjednotenom Nemecku, vo vládach kancelárov Helmuta Schmidta a Helmuta Kohla.

 


Lajčák, ako ďalej uviedol, je rád, že mal možnosť prichádzať do styku s Genscherom aj ako minister zahraničných vecí Slovenska. "Dokonca som mu pred tromi rokmi mal česť odovzdať najvyššie štátne vyznamenanie Slovenskej republiky Rad bieleho dvojkríža," povedal Lajčák. Takisto pripomenul Genscherovu obrovskú úlohu pri formovaní Európy a prekonávaní rozdelenia v Európe.
 
"Zanechal obrovskú pozitívnu stopu pri vytváraní Európy v takom najlepšom svetle, v akom ju poznáme," dodal šéf slovenskej diplomacie.
Okrem Lajčáka sústrasť rodine, ale aj Nemecku vyjadril minister zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva Borge Brende.
 
"Genscher bol kľúčovým pri zjednocovaní nielen Nemecka, ale aj Európy," povedal po dnešnom stretnutí s Lajčákom v Bratislave.

Hans-Dietrich Genscher po páde Berlínskeho múru 9. novembra 1989 stál na čele snáh o opätovné zjednotenie západného a východného Nemecka, ku ktorému došlo 3. októbra 1990.
 
 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies