Podľa ZMOSu štát porušuje zákon, k jeho nedodržiavaniu tak núti aj mestá a obce

NETKY.SK • 15 Máj 2021, 11:33 • 2 min
Podľa ZMOSu štát porušuje zákon, k jeho nedodržiavaniu tak núti aj mestá a obce

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) adresovalo ministrovi dopravy Andrejovi Doležalovi (nom. Sme rodina) požiadavku na dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy.

slovakia

left justify in out

Štát namiesto toho, aby doplatil objednané ešte krátil objem peňazí. Mestá a obce sú preto nútené porušovať zákon. Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

 

Tvorba rozpočtu musí byť v súlade so zákonom
„Výsledkom prvých pracovných rokovaní na ministerstve financií z konca apríla k návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2022 – 2024 bolo akceptovanie stanoviska ZMOSu, že prenesený výkon štátnej správy na plnenie štátom uložených úloh pre mestá a obce musí byť v súlade so zákonom plne financovaný s rozpočtu kapitoly ministerstiev," uviedol výkonný podpredseda ZMOSu Jozef Turčány.

 

Dodal, že ZMOS dlhodobo požaduje, aby bol proces tvorby rozpočtu v súlade so zákonom nielen predmetom oznámenia o výške sumy a spôsobe rozdelenia zdrojov pre mestá a obce, ale výsledkom analytického rozpočtového procesu, ktorý sa začína na príslušnom rezorte.

 

Namiesto doplatenia nákladov, vláda krátila výdavky
ZMOS v tejto súvislosti zdôrazňuje, že v minulom roku nedošlo zo strany príslušných rezortov k požadovanej úprave na zvýšenie sumy bežných transferov na prenesený výkon štátnej správy na rok 2021.

 

„Naopak, došlo k administratívnemu kráteniu výdavkov o desať percent, čo spôsobilo, že rozpočet na rok 2021 na úseku stavebného konania a matrík nedosahoval ani úroveň skutočnosti roku 2019," uvádza ZMOS.

 

Tvrdí, že na porušenie zásady, že prenesený výkon štátnej správy musí byť financovaný v plnom rozsahu z rozpočtu kapitoly upozornil vo svojich správach aj Najvyšší kontrolný úrad SR.

 

Štát porušuje zákon

Stotožnil sa s názorom ZMOSu, že týmto postupom dochádza k porušeniu zákonných povinností zo strany štátu a následne aj obcí, ktoré musia rozdiel financovať z vlastných zdrojov.

„V nadväznosti na prebiehajúci rozpočtový proces tvorby rozpočtu verejnej správy na roky 2022 – 2024 preto ZMOS vyzýva rezort dopravy, ako správcu kapitoly Ministerstva dopravy a výstavby SR na realizáciu krokov, ktorými budú v návrhu rozpočtu pre rok 2022 a následne v plnej miere premietnuté výdavky na plnenie úloh preneseného výkonu štátnej správy v oblasti dopravy a stavebného poriadku, ktoré sú účelovo určené pre mestá a obce. Zároveň žiadame o prerokovanie návrhov kapitoly ešte pred samotným sumarizovaním návrhov na ministerstve financií,“ zdôraznil Turčány.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies