Lajčák by mal opäť navštíviť Irán

NETKY.SK • 1 Február 2014, 17:00 • 2 min
Lajčák by mal opäť navštíviť Irán

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa dnes stretol so svojím iránskym partnerom Mohammadom Javadom Zarifom stretol v metropole Bavorska sa na Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák by mal v prvej polovici tohto roka opäť navštíviť Irán, kde bol s premiérom Robertom Ficom doriešiť prepustenie zvyšných dvoch členov výpravy zadržaných paraglajdistov. Lajčák sa dnes stretol so svojím iránskym partnerom Mohammadom Javadom Zarifom v metropole Bavorska na Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Ministri sa podľa informácií z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky venovali aktuálnym otázkam obojstranných vzťahov a možnostiam ich rozvoja aj s ohľadom na predpokladanú návštevu Lajčáka v Iráne. Pozornosť venovali aj vývoju v riešení otázky iránskeho jadrového programu a východiskám pre pokračovanie dialógu o Sýrii.

Fico a Lajčák odleteli 12. decembri 2013 do Iránu, kde rokovali s prvým viceprezidentom a výkonným predsedom vlády Iránu Eshaqom Jahangirim o doriešení prípadu dvoch našich paraglajdistov Pavla Šeligu a Mareka Stolarčíka, ktorých v tom čase prepustili iránske úrady ako posledných z osemčlennej skupiny paraglajdistov. Obaja sa na Slovensko vrátili vládnym špeciálom. Skupinu zadržali v máji 2013 pre podozrenia zo špionáže a porušenia zákonov krajiny. 

Už 1. septembra islamská republika prepustila šiestich Slovákov, spomínaných dvoch si však ponechala na ďalšie vyšetrovanie. Podľa údajov ministerstva zahraničia slovenskí občania pricestovali do Iránu ako turisti, robili tam však s nepovolenými zariadeniami "nezákonnú činnosť". Miestne médiá uviedli, že skupina Slovákov z rogala fotografovala rôzne objekty vrátane vojenských zariadení. Iránske orgány v rovnakej veci zatkli aj jedného Iránca. 

V minulom roku boli medializované dva prípady zadržania slovenských občanov v Iráne. V januári tamojšie úrady zadržali Slováka Mateja Valúcha, ktorý podľa Iráncov spolupracoval s americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA). Tamojšie médiá tvrdili, že 26-ročný muž kontaktoval iránskych vedcov v záujme "získania informácií o vedeckom pokroku" krajiny. Valúch sa na Slovensko vrátil začiatkom februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies