Lajčák apeloval na nájdenie politickej zhody pre transformáciu OSN

NETKY.SK • 25 Január 2017, 11:16 • 2 min
Lajčák apeloval na nájdenie politickej zhody pre transformáciu OSN

BRATISLAVA – Na podujatí Budovanie udržateľného mieru pre všetkých, ktoré sa konalo na pôde OSN, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vo svojom príhovore zdôraznil, že zaručenie bezpečnejšieho a spravodlivejšieho sveta musí byť v záujme všetkých – rozvinutých i chudobnejších krajín.

slovakia

left justify in out

„Mier a bezpečnosť sú základné predpoklady rozvoja a odstránenia chudoby. Ale platí to aj naopak: bez rozvoja a odstránenia chudoby nemožno dosiahnuť udržateľný mier. Tu je teda priesečník rozvoja a bezpečnosti,“ povedal Lajčák na utorkovom podujatí v New Yorku. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

 

Podľa Lajčáka nové bezpečnostné hrozby, narastajúci extrémizmus a humanitárne krízy neustále menia politickú topografiu sveta. Aby boli rozvojové, mierotvorné a humanitárne iniciatívy funkčné, musia byť navzájom prepojené a harmonizované. „Ciele Agendy 2030 sú jasné. Teraz musíme zintenzívniť naše úsilie, aby sme ich naplnili. Základným predpokladom udržateľného rozvoja je fungujúce partnerstvo medzi všetkými členmi OSN. Udržateľný rozvoj nie je možný bez udržateľného mieru, sú to dve strany jednej mince,“ povedal šéf slovenskej diplomacie a apeloval na nájdenie politického konsenzu pre transformáciu OSN na efektívny nástroj pre prevenciu konfliktov, využívajúci mediáciu, manažment, a udržateľné riešenia sporov.

 

Zámerom podujatia na vysokej úrovni, ktoré zorganizoval predseda Valného zhromaždenia OSN Peter Thomson v spolupráci s predsedom Hospodárskej a sociálnej rady (ECOSOC) a Bezpečnostnou radou OSN, je dať priestor na diskusiu, ako sa Agenda 2030 a udržateľný mier navzájom podmieňujú a ako ich je možné skĺbiť na medzinárodnej, národnej aj regionálnej úrovni. Slovenská republika aj v minulosti pripravila a aktívne participovala na podujatiach zameraných na prepojenie mieru a udržateľného rozvoja. Podľa ministerstva bude v tomto duchu Slovensko vyvíjať aktivity aj v budúcnosti, hlavne v rámci nadchádzajúceho 72. VZ OSN, ktorého predsedom bude práve Lajčák.

 

Lajčák sa na okraj podujatia stretol bilaterálne aj s ministerkou zahraničných vecí Švédskeho kráľovstva Margot Wallströmovou, s ktorou diskutovali o budúcnosti EÚ po brexite a zdôraznili potrebu jednotného prístupu všetkých 27 krajín únie k budúcim rokovaniam s Veľkou Britániou. Dotkli sa tiež otázok súvisiacich so vzťahmi s Ruskou federáciou a projektom Východného partnerstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies