Labuť, ktorá uhynula v Petržalke na Veľkom Draždiaku, mala vtáčiu chrípku

NETKY.SK • 19 Január 2021, 15:23 • 2 min
Labuť, ktorá uhynula v Petržalke na Veľkom Draždiaku, mala vtáčiu chrípku

BRATISLAVA - Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku vo Zvolene oznámilo pozitívny výsledok vyšetrenia na vtáčiu chrípku u uhynutej labute veľkej, ktorá bola nájdená na Veľkom Draždiaku v Bratislave - Petržalke. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa.

slovakia

left justify in out

Pred úhynom 

Ešte 13. januára 2021 bola veterinárnym inšpektorom RVPS Bratislava - mesto zaslaná na laboratórne vyšetrenie do Zvolena. Pred úhynom labuť vykazovala nervové príznaky.

 

img

 

Následne 15. januára laboratórium potvrdilo vo vzorke predmetnej labute vírus vtáčej chrípky. Metódou sekvenačnej analýzy bolo zistené, že ide o kmeň vírusu vtáčej chrípky H5N5, ktorý súčasne cirkuluje u vtáctva v Európe.

 

Hydina a vtáctvo 
RVPS Bratislava - mesto prijala opatrenia v zmysle platných predpisov, a to aj pre miestny úrad Bratislava - Petržalka, resp. pre chovateľov hydiny a iného vtáctva chovaného v zajatí. Ide o vykonanie aktualizácie súpisu všetkých chovov hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí, vrátane približných počtov chovaného vtáctva podľa druhov a kategórií v písomnej forme.

 

img

 

Opatrenia 

Tiež zabezpečiť zvýšenú biologickú bezpečnosť vo všetkých chovoch hydiny a iných vtákov chovaných v zajatí, predovšetkým - dezinfekciu pri vstupoch a východoch z priestorov, v ktorých sa chová hydina a iné vtáky chované v zajatí, zamedziť priamemu a nepriamemu kontaktu chovaného vtáctva s voľne žijúcimi vtákmi.

 

Povrchová voda nie!
Opatrenia sa dotkli aj napájania vtákov. Voda používaná na napájanie chovaného vtáctva nesmie po novom pochádzať zo zásobníkov povrchových vôd prístupných voľne žijúcemu vtáctvu. Chovatelia musia zároveň oznamovať na RVPS Bratislava - mesto akékoľvek príznaky vtáčej chrípky u hydiny a iných vtákov chovaných v zajatí podľa kritérií.

 

img

 

Prípad zo začiatku januára 
Len nedávno (8. januára) Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku vo Zvolene oznámilo pozitívny výsledok vyšetrenia na vtáčiu chrípku v SR u vtákov chovaných v zajatí. Išlo o výskyt nákazy u vtáctva žijúceho v zajatí v Zoologickej záhrade Košice.

 

img

 

Úhyn dvoch kačíc a jednej kačice, ktorá vykazovala klinické príznaky ochorenia, bol pozorovaný od 5. januára 2021. Prítomnosť vírusu bola 7. januára doposiaľ potvrdená v dvoch vzorkách Kačice pižmovej (Carina moschata).

 

Vírus 
Vtáčia chrípka (aviárna influenza) je vysoko nákazlivá prenosná infekčná choroba predovšetkým vtákov a hydiny. Choroba postihuje podľa ŠVPS domácu hydinu (morka, kačica, hus, kura domáca), voľne žijúce vtáky (vodné vtáky - labuť, kačica divá, hus divá, kormorán, volavka, čajka, atď., dravce – sokol sťahovavý, sokol myšiar, jastrab lesný, jastrab krahulec, atď.) a bežce (pštros, emu).

 

img

 

Ohrozené aj cicavce 

Choroba sa však môže preniesť aj na cicavce!!!, najmä ošípané. Niektoré subtypy boli potvrdené u potkana, myši, lasice, fretky, mačky, tigra, psa, koňa, no i u človeka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona