L. Žitňanská podala návrh na disciplinárne stíhanie Š. Harabina

NETKY.SK • 19 November 2010, 08:03 • 2 min
L. Žitňanská podala návrh na disciplinárne stíhanie Š. Harabina

L. Žitňanská podala návrh na disciplinárne stíhanie Š. Harabina

slovakia

left justify in out

img

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská podala na Ústavný súd SR návrh na začatie disciplinárneho stíhania predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Oznámila to dnes na tlačovej konferencii.
Dôvodom je štvornásobné zmarenie kontroly ministerstva financií na Najvyššom súde SR. Podľa Žitňanskej musí každý predseda súdu ctiť zákon.
"Konala som na základe informácií, ktoré mám z podnetu ministra financií a zároveň z postúpeného spisu z Úradu boja proti korupcii. Na základe týchto informácií som dospela k záveru, že je daný dôvod na začatie disciplinárneho konania," povedala Žitňanská.
Pokračovala, že návrhov na disciplinárne stíhanie Harabina dostalo ministerstvo viacero. Ministerka navrhuje predsedu Najvyššieho súdu SR potrestať najprísnejším možným trestom, a to znížením platu o 70 percent na dobu jedného roka. Pozastaviť výkon funkcie Harabinovi podľa Žitňanskej nateraz nie je možné.
"Po tom, čo vyšetrovateľ a špeciálny prokurátor zmietol celú kauzu do koša, sa pani Žitňanská naďalej snaží vyvolávať konflikty. Som zvedavý, či pani Žitňanská s pánom Miklošom podajú demisiu po mojom oslobodení. Ide jednoznačne o účelový návrh založený na právnych nezmysloch," reagoval na podanie návrhu Harabin. Predseda Najvyššieho súdu SR zároveň vyzýva ministerku Žitňanskú a ministra financií Ivana Mikloša, aby v prípade neúspechu podali demisiu. Najvyšší súd podľa neho nemá čo skrývať a očakáva nezávislú kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu SR.
Žitňanská je presvedčená, že Harabin zabránením vykonania kontroly hospodárenia s verejnými prostriedkami na súde porušil zákon. Podľa nej ministerstvo financií v roku 2009 vykonalo kontrolu na súde a ďalšia kontrola v roku 2010 mala okrem iného zistiť, či súd urobil nápravu, ktorú mu ministerstvo predtým uložilo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies