Kyjev asi v tomto roku nedostane druhú tranžu úveru od MMF

NETKY.SK • 28 Október 2014, 14:42 • 2 min
Kyjev asi v tomto roku nedostane druhú tranžu úveru od MMF

KYJEV - Ukrajina pravdepodobne v tomto roku nedostane druhú tranžu v objeme 2,7 mld. USD v rámci úveru zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorého celková suma je 17 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Povedal to v utorok ukrajinský minister financií Olexander Šlapak. Kyjev očakával, že druhú tranžu úveru od MMF dostane v decembri, keďže misia fondu mala na Ukrajinu prísť koncom tohto mesiaca. Šlapak však uviedol, že misia MMF pravdepodobne nepríde skôr, ako sa sformuje nová vláda. Môže pritom trvať mesiac alebo aj viac, kým po nedeľňajších parlamentných voľbách vznikne nová vláda.

 

"Misia MMF príde, keď sa funkcie ujme nová vláda," povedal Šlapak novinárom. "Chcú hovoriť s novou vládou," konštatoval a dodal, že kľúčovou otázkou bude prijatie realistického rozpočtu. Misia MMF zároveň rozhodne, aký objem dodatočných financií by mohol Kyjev potrebovať. V septembri MMF upozornil, že Ukrajina možno bude potrebovať dodatočné financie v sume 19 mld. USD, ak aj v roku 2015 bude pokračovať konflikt s proruskými separatistami. 

 

Odloženie uvoľnenia druhej tranže úveru MMF znamená, že Kyjev môže v tomto roku rátať iba s pomocou zo strany Európskej únie v objeme 760 mil. eur. Ukrajinské ministerstvo financií tvrdí, že až do konca januára má dostatok zdrojov na pokrytie záväzkov vyplývajúcich zo zahraničných dlhov. Kyjev však požiadal Európu o dodatočné 2 mld. eur na to, aby plynárenská spoločnosť Naftogaz mala financie pre terajšiu vykurovaciu sezónu. 

 

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval Západ, aby Ukrajine pomohol získať financie na zaplatenie dodávok plynu. Dodal, že Kyjev Moskve dlhuje už 4,5 mld. USD za vlaňajšie a tohtoročné dodávky. Ukrajina musí do konca tohto roka z dlžnej čiastky splatiť 3,1 mld. USD. To by mohlo výrazne poškodiť zlaté a devízové rezervy krajiny, ktorých hodnota je v súčasnosti 16 mld. USD. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies