Kyberútoky budú pribúdať, myslia si slovenské firmy. Hackeri najčastejšie kradnú dôverné dáta

NETKY.SK • 20 Jún 2023, 12:00 • 2 min
Kyberútoky budú pribúdať, myslia si slovenské firmy. Hackeri najčastejšie kradnú dôverné dáta

BRATISLAVA - Hrozba kybernetických rizík na Slovensku silnie. A hoci IT experti vo firmách očakávajú v priebehu tohto roka nárast útokov, najvyšší manažment situáciu často podceňuje. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu spoločnosti Mastercard, ktorý sa zameral na úroveň kybernetickej bezpečnosti v slovenských a českých firmách a organizáciách. Mastercard ako technologická a platobná spoločnosť zároveň ponúka firmám riešenia v podobe špecializovaných nástrojov na ochranu firemných systémov a dát.

slovakia

left justify in out

Neustále zväčšujúce sa riziko kyberútokov

 

Často stačí jeden neopatrný klik myšou. V rukách internetových vydieračov sa potom ocitne drahocenná firemná databáza alebo hackeri odcudzia dôverné záznamy o klientoch. Riziko kybernetického útoku na tuzemské firmy neustále rastie. Takmer tri štvrtiny firemných IT špecialistov sa domnieva, že riziko počítačového napadnutia ich spoločnosti alebo organizácie je vysoké alebo veľmi vysoké (72 percent).

 

Takmer polovica dopytovaných IT špecialistov hovorí, že počet kybernetických útokov namierených na ich firmy v poslednom čase vzrástol. Navyše očakávajú, že hrozba môže tento rok ešte zosilnieť. O tom, že riziká spojené s kyberbezpečnosťou budú rásť, je presvedčených 66 percent firemných expertov na informačné technológie.

 

„Kybernetický útok na svoju firmu zaznamenali takmer všetci oslovení s tým, že najväčšou témou sú útoky zvonku: phishing alebo ransomware. Veľmi často sa tiež stretávajú s útokmi cez malware. Zarážajúce je, že aj keď hrozba napadnutia firemných systémov reálne existuje, o úroveň kybernetickej bezpečnosti sa vedenie spoločností zaujíma v menej ako polovici prípadov a pätina manažmentu túto problematiku vo svojej firme nerieši vôbec,” komentuje výsledky prieskumu riaditeľka sekcie digitálnych produktov v spoločnosti Mastercard Barbora Tyllová.

 

img

Takmer tri štvrtiny firemných IT špecialistov sa domnieva, že riziko počítačového napadnutia ich spoločnosti alebo organizácie je vysoké alebo veľmi vysoké (72 percent).

 

Za všetkým hľadaj ľudský faktor

 

Za kľúčovú oblasť označujú IT špecialisti ochranu pred pokusmi o napadnutie cez ľudské zlyhanie. Plné štyri pätiny oslovených označujú za hlavný problém práve nezodpovedných zamestnancov. Skoro dve tretiny odborníkov (63 percent) tiež súhlasí s tvrdením, že kyberbezpečnosť je príliš zložitá a komplexná záležitosť a je ťažké všetko sledovať a ustrážiť. A tak zatiaľ čo každodennú IT prevádzku si podniky väčšinou riešia interne, riadenie bezpečnostných rizík outsourcuje viac ako polovica dopytovaných spoločností. Približne desatina firiem nerobí kybernetický audit, analýzu rizík alebo riadenie bezpečnosti informácií vôbec.

 

„Pracovníci zodpovední za IT sú si do veľkej miery istí, že keby sa chystal kyberútok na ich firmu, dokázali by ho odhaliť a odvrátiť. Zároveň však priznávajú, že by ich tím potreboval navýšiť rozpočet alebo počet zamestnancov. Ako riešenie sa ponúka outsourcing a využívanie nástrojov, ktorými ako Mastercard na poli kybernetickej bezpečnosti disponujeme,” dopĺňa riaditeľka sekcie digitálnych produktov v spoločnosti Mastercard Barbora Tyllová.

 

img

Približne desatina slovenských firiem nerobí kybernetický audit, analýzu rizík alebo riadenie bezpečnosti informácií vôbec.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies