Futbal sa od budúcej sezóny zmení, prestane platiť pravidlo o strelených góloch na ihrisku súpera

NETKY.SK • 25 Jún 2021, 13:27 • 2 min
Futbal sa od budúcej sezóny zmení, prestane platiť pravidlo o strelených góloch na ihrisku súpera

Futbalový svet bude od blížiacej sa sezóny 2021/2022 vyzerať úplne inak. Asociácia UEFA sa rozhodla po 56 rokoch zrušiť pravidlo o strelených góloch na trávniku súpera.

slovakia

left justify in out

Zjednodušene by sa dalo povedať, že sa doteraz gól na ihrisku súpera počítal za dva, čo dlhodobo kritizovali fanúšikovia, ako aj niektorí odborníci. Keďže futbal patrí medzi konzervatívne športy, v ktorých sa pravidlá menia len veľmi zriedkavo, pravidlo bolo v platnosti od roku 1965. V uplynulej sezóne naň doplatil napríklad taliansky gigant Juventus, ktorý v prvom zápase osemfinálovej fázy Ligy majstrov prehral v Porte 1:2, zatiaľ čo v domácej odvete zvíťazil v pomere 3:2. Hoci bolo celkové skóre po dvojzápase 4:4, z postupu sa tešilo Porto, ktoré strelilo viac gólov na štadióne Juventusu.

 

 

Ide tak o druhú zásadnú zmenu v pravidlách v relatívne krátkom období, keďže UEFA predtým zaviedla videotechnológiu VAR. Zmena sa podľa prezidenta asociácie Aleksandra Čeferina uskutočnila kvôli tomu, že pravidlo už neplnilo svoj pôvodný účel. „Domáce tímy hrajú kvôli nemu hlavne v prvých zápasoch opatrne, aby nedali súperovi pred odvetou výhodu,“ prezradil.

 

„Pravidlo bolo taktiež považované za nespravodlivé, pretože ak domáci tím v predĺžení inkasoval, musel potom streliť dva góly. Navyše treba zdôrazniť, že domáce prostredie dnes už nie je takou výhodou, ako v minulosti. Zrušenie pravidla o strelených góloch na ihrisku súpera sme v minulosti riešili viackrát. A hoci nepanuje stopercentná zhoda, pravidlo kritizovalo mnoho odborníkov, funkcionárov a fanúšikov. Preto sme prišli k záveru, že nemá zmysel, aby mal gól strelený na trávniku súpera väčšiu hodnotu než gól, strelený doma,“ pokračoval Čeferin.

 

 

Po novom sa tak v prípade rovnakého počtu gólov v pohárových dvojzápasoch bude predlžovať, prípadne prídu na rad penalty. Góly z ihrísk súpera ostanú ako jedno z kritérií pre určenie konečného umiestnenia v tabuľke, už sa však nebudú počítať góly zo vzájomných zápasov, ale zo všetkých stretnutí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies