Kwašniewski: Poľsko súhlasilo s tajným väzením CIA, nie mučením

NETKY.SK • 10 December 2014, 13:57 • 2 min
Kwašniewski: Poľsko súhlasilo s tajným väzením CIA, nie mučením

VARŠAVA - Bývalý poľský prezident Aleksander Kwašniewski dnes uviedol, že počas jeho funkčného obdobia ponúklo Poľsko miesto pre tajné väzenie americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), avšak neschválilo mučenie v ňom zadržiavaných osôb.

slovakia

left justify in out

Kwašniewského vyjadrenia sú prvým priznaním zo strany niektorého poľského lídra, že v krajine sa nachádzalo tajné zariadenie CIA, uviedla agentúra AP. Podľa doterajších správ tam fungovalo od decembra 2002 do jesene 2003. Kwašniewski bol prezidentom v rokoch 1995-2005.
     

Kwašniewski reagoval na správu amerického Senátu odsudzujúcu tvrdé metódy vypočúvania v tajných väzniciach CIA, ktorú zverejnili v utorok. Správa neuvádza, v ktorých krajinách sa väzenia nachádzali.
     

Poľský exprezident obhajoval spoluprácu poľských a amerických spravodajských služieb v kontexte boja proti terorizmu s tým, že v rámci jej zásad nebola poľská strana informovaná o podrobnostiach. "Mali sme obavy, ale netýkali sa toho, že by Američania mohli zámerne, nekontrolovane porušovať zákon," povedal Kwašniewski pre rozhlasovú stanicu TOK FM.
     

Kwašniewski dodal, že tajnú väznicu v Poľsku zrušili po tlaku poľských lídrov. Nespresnil, kedy v krajine fungovala. Vtedajší poľskí predstavitelia dosiaľ popierali jej existenciu, ich nástupcovia však v roku 2008 iniciovali vyšetrovanie.
     

Vtedajší premiér Leszek Miller ešte v utorok večer kritizoval reakcie na obsah správy amerického Senátu. "Nemožno sa rozhorčovať nad vojnou proti terorizmu, ale len nad terorizmom," vyhlásil pre televíziu TVN24. "Všetci sa zameriavajú na osud teroristov, nikto nehovorí o právach ich obetí," povedal Miller.
     

Expremiér dodal, že v konečnom dôsledku nie je známe, či sa v americkej správe hovorí o Poľsku. Sám by podľa vlastných slov nemohol existenciu tajného väzenia CIA v krajine potvrdiť, ani keby o nej vedel, pretože ho viaže tajomstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies