Kvestor Vladimír Maňka bude riešiť aj finančné prehrešky europoslancov

NETKY.SK • 15 Február 2017, 17:53 • 2 min
Kvestor Vladimír Maňka bude riešiť aj finančné prehrešky europoslancov

ŠTRASBURG - Slovenský europoslanec Vladimír Maňka sa v januári stal vôbec prvým Slovákom v predsedníctve Európskeho parlamentu (EP). Získal vtedy funkciu kvestora a dnes pre slovenské médiá vysvetlil, čo je náplňou jeho práce.

slovakia

left justify in out

Pätica kvestorov má v EP na starosti administratívne a finančné záležitosti, ktoré sa priamo týkajú europoslancov - určujú napríklad maximálny počet poslaneckých asistentov. Kvestori riešia aj ich finančné prehrešky.

 

Europoslanci si môžu z európskych peňazí platiť svojich asistentov, ale musia dodržiavať pravidlá – asistenti musia preukázateľne vykonávať prácu a musí to byť práca súvisiaca s výkonom poslaneckého mandátu. Na základe podnetov a kontrol porušovanie uvedených pravidiel preverujú práve kvestori.

 

"V takýchto situáciách sme nekompromisní a je to jedno, či je ten poslanec v takej alebo takej strane, vo frakcii, tak tam musíme principiálne konať. Dávajú sa veľké pokuty, sú to státisíce eur pre jedného. Pokuty, ktoré potom istým spôsobom aj stŕhame z jeho výplaty alebo z ďalších vecí, aby sa to zaplatilo," uviedol Maňka.

Hoci z povahy svojej funkcie kvestora nesmie uvádzať mená europoslancov, ktorých vyšetrujú kvestori, momentálne v médiách rezonuje kauza francúzskej europoslankyne Marine Le Penovej. Tá musí vrátiť 300.000 eur vyplatených svojej poslaneckej asistentke, ktorá pre ňu v skutočnosti robila prácu v rámci jej strany Národný front.

 

Le Penovej na základe rozhodnutia kvestorov začal EP strhávať polovicu poslaneckého platu a príplatky, aby nelegálne vyplatené peniaze vrátila. Na otázku TASR, čo sa stane, ak do konca svojho poslaneckého mandátu dlžnú sumu nesplatí, Maňka povedal, že je možná aj exekúcia: "Ak to nezaplatí, no tak to vymôžu spôsobom, ako keď ste vy dlžný banke."

 

Momentálne je ale jednou z prioritných oblastí aj v rámci EP bezpečnosť. Novú pracovnú skupinu zameranú na bezpečnostné opatrenia bude riadiť práve Maňka.

Slovenský europoslanec je okrem toho dlhodobo aktívny v rozpočtovom výbore EP a finančných záležitostiach EÚ. Vo funkcii kvestora chce presadiť balík opatrení, ktorý zjednoduší, zlacní a sprehľadní čerpanie eurofondov. Rovnako sa chystá predložiť návrhy na efektívnejšie využívanie rozpočtových prostriedkov v európskych inštitúciách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies