Kurz eura po rozhodnutí ECB kolísal

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 06:31 • 2 min
Kurz eura po rozhodnutí ECB kolísal

FRANKFURT NAD MOHANOM - Kurz spoločnej európskej meny reagoval kolísaním na dnešné zasadnutie Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB). Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Najprv kurz eura vyskočil na dnešné maximum 1,1398 USD/EUR, potom však padol na dnešné minimum 1,1276 USD/EUR. Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,1291 USD/EUR, teda približne pri rovnakom kurze ako v stredu (20.4.) večer.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1355 (v stredu: 1,1379) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8807 (0,8788) eura.

 

Rada guvernérov ECB na dnešnom zasadnutí ponechala úrokové sadzby nezmenené rovnako ako ďalšie stimulačné opatrenia. Šéf ECB Mario Draghi pripravil trhy na dlhé obdobie nízkych úrokových sadzieb, ktoré podľa neho zostanú na terajšej alebo dokonca nižšej úrovni aj po skončení programu nákupu aktív. Draghi okrem toho potvrdil, že ECB je v prípade potreby pripravená ešte viac uvoľniť menovú politiku.

 

Mnohí kritici však pochybujú, že ECB má ešte priestor pre ďalšie uvoľnenie. "ECB už vo veľkej miere dosiahla hranice svojej menovej politiky," uviedol expert DZ Bank Jan Holthusen. Finančné trhy sa podľa neho musia vzdať myšlienky, že stimulácia zo strany ECB bude pokračovať stále ďalej.

 

Okrem toho považujú mnohí experti ďalšie uvoľnenie menovej politiky za neopodstatnené. "Vzhľadom na nezmenené rastové vyhliadky v eurozóne a očakávanie zvyšujúcej sa inflácie je ďalšie zintenzívnenie expanzívnej menovej politiky neprimerané," uviedol expert nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ralf Umlauf.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies