Kurdská samospráva vyzýva Turecko na zastavenie náletov

NETKY.SK • 25 Júl 2015, 17:28 • 2 min
Kurdská samospráva vyzýva Turecko na zastavenie náletov

BAGDAD - Prezident irackej autonómnej oblasti Kurdistan vyzval susedné Turecko, aby zastavilo svoje nálety na pozície militantnej Strany kurdských pracujúcich (PKK) v severnom Iraku, ktoré Ankara uskutočňuje popri operáciách proti skupine Islamský štát (IS) na území Sýrie.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA o tom dnes informoval internetový portál BasNews prinášajúci správy z kurdského regiónu.

 

Podľa citovaných zdrojov sa kurdistanský prezident Masúd Barzání skontaktoval s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom, pričom naliehal na Ankaru a PKK, aby svoje spory naďalej riešili prostredníctvom rokovaní. V Turecku zakázaná PKK, ktorá dlhé roky bojovala za vytvorenie samostatného kurdského štátu, medzitým vyhlásila, že prímerie z marca 2013 po náletoch v severnom Iraku "nemá význam" ďalej dodržiavať.

 

Napätie medzi Kurdmi a tureckou vládou vzrástlo po samovražednom bombovom útoku na prokurdských aktivistov v juhovýchodnej časti Turecka, pri ktorom v pondelok zahynulo 32 ľudí. Po udalosti v meste Suruč, ktorú Ankara pripisuje IS, totiž nasledovali viaceré útoky na tureckú políciu. Tá medzitým uskutočnila rozsiahlu operáciu namierenú rovnako proti radikálnym islamistom, ako aj Kurdom.

 

Davutoglu dnes vyhlásil, že cezhraničné vojenské zásahy budú pokračovať dovtedy, kým bude Turecko čeliť ohrozeniu. Podľa DPA premiér taktiež naznačil, že nálety proti PKK v Iraku armáda uskutočňuje so súhlasom Barzáního. Zo strany Turecka pritom ide o prvé operácie tohto druhu, odkedy PKK v roku 2013 ohlásila prímerie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies