Kúpa U. S. Steelu R. Achmetovom by nebola jeho prvou investíciou v EÚ

NETKY.SK • 20 November 2012, 08:01 • 2 min
Kúpa U. S. Steelu R. Achmetovom by nebola jeho prvou investíciou v EÚ

Kúpa U. S.

slovakia

left justify in out

img

V prípade potvrdenia kúpy železiarní U. S. Steel Košice ukrajinským podnikateľom Rinatovom Achmetovom by nešlo o jeho prvú investíciu v Európe. Podľa riaditeľa Výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Alexandra Dulebu na to kapitál určite má.
      "Kúpou by získal ďalšie výrobné kapacity v Európe. Investícií holdingu Achmetova v členských krajinách EÚ je pritom približne dvadsať," vyčíslil Duleba. Takéto ďalšie pôsobenie na európskom trhu by tak bolo pre tohto ukrajinského podnikateľa zaujímavé. Pokiaľ pri tom splní normy a legislatívu Európskej únie, nie je podľa Dulebu dôvod na to, aby Európa nejako zvlášť reagovala.
      Prirodzeným by bol podľa jeho slov aj údajný záujem ruskej firmy Rosatom o podiel na výstavbe jadrového bloku v elektrárňach v Jaslovských Bohuniciach. "Rosatom sa netají svojím záujmom pôsobiť na trhu EÚ v oblasti jadrovej energetiky," opísal. Chce sa teda podieľať aj na výstavbe nových jadrových reaktorov, keďže dodáva technológie k už existujúcim či vznikajúcim reaktorom jadrových elektrární v Európe.
      O tom, že záujem o podiel českého energetického gigantu ČEZ v Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS) prejavil ruský Rosatom, informoval minulý týždeň denník Mladá fronta Dnes, ktorému to potvrdili dva vysoko postavené zdroje blízke firmám. Hodnota kontraktu na výstavbu nového jadrového bloku je vo výške približne 3 miliárd eur. Výstavba by sa podľa pôvodných plánov mala začať už v roku 2014.
      O možnom odpredaji najväčšej oceliarskej továrne v strednej Európe U. S. Steel Košice, spadajúcej pod americký koncern United States Steel Corporation, informovali v uplynulých dňoch viaceré slovenské i zahraničné médiá. Samotná spoločnosť však predaj doteraz nepotvrdila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies