Kukan: Pri rokovaniach o brexite bude dôležitý aj názor europarlamentu

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 13:30 • 2 min
Kukan: Pri rokovaniach o brexite bude dôležitý aj názor europarlamentu

BRUSEL - Európsky parlament (EP) nebude priamo zapojený do procesu rokovaní o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie, avšak vyjednávači za EÚ nepodpíšu žiaden dôležitý dokument bez súhlasu europoslancov. Pre TASR to uviedol poslanec Eduard Kukan, ktorý je členom Výboru EP pre zahraničné veci.

slovakia

left justify in out

EP odsúhlasuje zásadné dokumenty pre EÚ, čo ho podľa Kukana stavia na úroveň Rady EÚ; výsledný dokument rokovaní o brexite bude preto musieť byť prijateľný pre obe tieto inštitúcie. Dosiahnutie názorovej zhody medzi nimi je však podľa Kukana vždy zložité aj preto, že v Rade sa členské štáty EÚ snažia pretláčať svoje národné záujmy na úkor európskych.

 

Za Európsku komisiu je hlavným vyjednávačom pre brexit Michel Barnier. Podľa Kukana má rešpekt všetkých politických frakcií v EP a ako bývalý eurokomisár aj europoslanec dobre pozná medziinštitucionálne vzťahy.

 

"Barnier veľmi dobre vie, že akákoľvek dohoda bez súhlasu europarlamentu je nemožná. Má v podvedomí to, že čo na to povedia, čo on dojedná, európski poslanci," povedal Kukan.

 

Vyjednávač pre brexit v mene EP je šéf liberálov a demokratov (ALDE) Guy Verhofstadt. Kukan pripustil, že mnohí poslanci s jeho výberom do tejto pozície nesúhlasili, lebo ho považujú za "veľkého federalistu"; belgický expremiér má ale veľké politické skúsenosti a je výrečný a aktívny, čo uznávajú všetci.

 

"Verhofstadt bude mať priestor na to, aby zdôraznil nutnosť dôstojného vypočutia si sťažností europarlamentu," dodal Kukan k rokovaniam o brexite.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies