Nový nástroj od Adobe dokáže určiť, či je vaša fotka upravená

NETKY.SK • 4 Marec 2020, 14:52 • 2 min
Nový nástroj od Adobe dokáže určiť, či je vaša fotka upravená

V dnešnej dobe je čoraz ťažšie určiť, či je fotka upravená alebo nie. Dokonalé tváre dokonalých ľudí na sociálnych sieťach môže mať vplyv na mentálne zdravie iných užívateľov, no vďaka novej funkcii Adobe Photoshop budeme pravdepodobne o krok bližšie k realite.

slovakia

left justify in out

Program na detekciu úprav

Richard Zhang a jeho tím vytvorili program na detekciu úprav, ktoré boli vykonané pomocou filtra Face Aware Liquify. Ten dokáže automaticky rozoznať časti tváre, ktoré sa môžu potom ľahko upravovať. Tento filter nepoužívajú len fotografi, ale čoraz častejšie aj bežní ľudia, aby ich fotky vyzerali dokonale.

 

Adobe vníma dopad programu

Spoločnosť Adobe vyhlásila, že je rada, že ich program na úpravu fotiek je taký populárny, no zároveň vníma etickú problematiku, ktorá je sním spojená. Upravené fotky sú všadeprítomné a spoločnosť považuje za čoraz dôležitejšie, aby sa nešíril falošný a zavádzajúci obsah.

 

img

 

Ako funguje nový program?

Nový program naprogramovali tak, aby dokázal rozoznávať upravené časti fotografií. Jeho úspešnosť testovali takým spôsobom, že poskytli programu, ale aj bežným ľudom dve na pohľad rovnaké fotografie, pričom ale jedna z nich bola upravená. Úspešnosť účastníkov,  ktorí dokázali uhádnuť, ktorá fotka je upravená, bola 53%. Nový program mal úspešnosť až 99%.

 

 

Nástroj tiež dokázal určiť konkrétne oblasti a metódy úpravy tváre a dokázal vrátiť fotografie do pôvodného stavu. Technológia je však stále vo vývoji, no podľa slov spoločnosti budú na nej pracovať aj naďalej. "Okrem technológií, ako je táto, je najlepšou obranou sofistikovaná verejnosť, ktorá si uvedomuje, že obsah môže byť manipulovaný," vyhlásil Alexei Efros, člen tímu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies