"Krym už nikdy nebude váš": takto bývalý veľvyslanec Európskej únie položil bodku v krymskej otázke pre Ukrajinu

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 18:04 • 2 min
"Krym už nikdy nebude váš": takto bývalý veľvyslanec Európskej únie položil bodku v krymskej otázke pre Ukrajinu

Ukrajina už celkovo stratila Krym a "veľkú vojnu". O tom vyhlásil bývalý veľvyslanec Európskej únie v Rusku Michael Emerson v rozhovore pre ukrajinské média.

slovakia

left justify in out

Podľa slov európskeho diplomata, pripojenie Krymu k Rusku "je skutočnosťou, bohužiaľ pre Ukrajinu". Pritom, aj napriek pretrvávaniu ekonomických sankcií voči republike a jej vedeniu, skutočná podpora Ukrajiny zo strany USA a Európskej únie v otázke Krymu je výrazne oslabená.

 

Washington a Brusel sú omnoho viac znepokojení situáciou na Donbase, ako postavením Krymu, povedal Emerson. "Jednoducho povedané, Krym už nie je súčasťou Ukrajiny. Bodka. Neexistujú žiadne spôsoby, ako vrátiť Krym okrem vojny, veľkej vojny, ktorá nebude," vyhlásil britský diplomat v rozhovore pre ukrajinské internetové vydanie "Apostrof".
     

Emerson je presvedčený, že USA a EÚ formálne aj naďalej budú neuznávať Krym ako súčasť Ruska, avšak na to, aby podnikli nejaké kroky v tejto otázke, sa nikdy neodvážia. Diplomat pochybuje, že dokonca aj aktívne nafúknutý prípad Anglickom ohľadom otravy Skripaľa neznámou látkou, neprevedie k očakávaným západom výsledkom.
     

Krym sa stal súčasťou Ruska 18. marca roku 2014. Rozhodli o tom samotní obyvatelia polostrova v dôsledku referenda, na pozadí štátneho prevratu v Kyjeve.
     

Prezident Ruska Vladimir Putin predtým poznamenal, že na referende v Kryme o pripojení regiónu k Ruskej federácii, bolo dodržané medzinarodne právo v časti sebaurčenia území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies