Kremeľ vydal výnos o zmiernení zákazu vývozu jadrových zariadení do Iránu

NETKY.SK • 23 November 2015, 13:37 • 2 min
Kremeľ vydal výnos o zmiernení zákazu vývozu jadrových zariadení do Iránu

TEHERÁN/MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval dnes do Iránu na dvojdňovú pracovnú návštevu, počas ktorej sa zúčastní na summite Fóra krajín vyvážajúcich plyn (GECF) a bude mať celý rad bilaterálnych stretnutí s iránskymi predstaviteľmi.

slovakia

left justify in out

Putinov poradca pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov pre agentúru TASS uviedol, že účastníci summitu chcú posúdiť perspektívy rozvoja svetového trhu s plynom ako najdostupnejším, najvýhodnejším a najekologickejším spomedzi energonosičov. V rámci spomínaného summitu by Putin mal absolvovať aj celý rad schôdzok s predstaviteľmi členských štátov fóra GECF.

 

Okrem toho sa Putin ešte dnes stretne s najvyšším iránskym duchovným ajatolláhom Alím Chameneím, ako aj s prezidentom Hasanom Rúháním.

Podľa Ušakova medzi hlavné témy rokovaní s nimi bude patriť situácia v Sýrii, kde Irán i Rusko stoja na strane prezidenta Bašára Asada a jeho vlády. Hovoriť budú i o pláne medzi svetovými mocnosťami a Teheránom, ktorý sa týka iránskeho jadrového programu, ako i o boji medzinárodného spoločenstva proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Reč bude podľa TASS-u aj o dvojstrannej ekonomickej spolupráci.

 

Ako informovala agentúra Reuters, Kremeľ dnes zverejnil Putinom podpísaný výnos, ktorým sa zmierňuje zákaz vývozu jadrových zariadení a technológií do Iránu.

 

Ruské firmy teraz môžu do Iránu vyvážať zariadenia a poskytovať finančné a technické poradenstvo v troch špecifických prípadoch: pri prestavbe dvoch kaskád centrifúg na zariadení na obohacovanie uránu vo Fordú, pri podpore úsilia Iránu exportovať svoj obohatený urán výmenou za dodávky surového uránu a pri modernizácii jeho ťažkovodného reaktora v Araku.

 

Tento výnos, ako pripomenul Reuters, súvisí s júlovým uzavretím dohody o kontroverznom jadrovom programe Iránu, o ktorom Západ tvrdil, že Teherán ho zneužíva na výboru jadrovej zbrane.

 

Súčasťou zmluvy medzi Teheránom a mocnosťami je aj dohoda, že výmenou za zrušenie sankcií, ktoré na Irán uvalili USA, EÚ a OSN, bude Teherán nútený dlhodobo obmedziť svoj jadrový program. Dohoda okrem iného počíta s postupným rušením sankcií postihujúcich iránsky ropný export, bankovú sféru a ďalšie oblasti. Ich uvoľňovaniu však bude musieť predchádzať potvrdenie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), že Irán podnikol všetky potrebné kroky na obmedzenie svojho nukleárneho programu. K tomu by malo dôjsť koncom tohto roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies