Kremeľ potvrdil dnešnú schôdzku Putina s Kerrym v Soči

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 09:35 • 2 min
Kremeľ potvrdil dnešnú schôdzku Putina s Kerrym v Soči

MOSKVA - Moskovský Kremeľ dnes potvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin sa dnes v čiernomorskom letovisku Soči stretne s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym. Putinov hovorca Dmitrij Peskov stretnutie potvrdil asi hodinu pred tým, ako sa v Soči očakáva pristátie Kerryho lietadla.

slovakia

left justify in out

Americké ministerstvo zahraničných vecí o tejto schôdzke informovalo už v pondelok. Ruská strana ju však potvrdila až dnes.

 

Okrem Putina bude Kerry v Soči rokovať aj so svojím rezortným kolegom Sergejom Lavrovovm.

 

Cieľom Kerryho návštevy je pokúsiť sa zlepšiť vzťahy s Ruskom, ktoré sú pre nezhody okolo riešenia krízy na Ukrajine a v Sýrii najhoršie od konca studenej vojny. USA totiž spoločne so západnými štátmi Rusko podozrievajú z podpory proruských separatistov, čo Moskva striktne odmieta.

 

Rusko, naopak, najnovšie obviňuje USA, že sa poskytovaním výcviku ukrajinským ozbrojených silám snaží destabilizovať situáciu v tejto krajine. Podľa agentúry Interfax sa americká vojenská pomoc Ukrajine tiež dostane na program rokovania v Soči. Hnev Moskvy vyvolalo aj nedávne ukrajinsko-americké vojenské cvičenie.

 

Okrem posúdenia situácie na Ukrajine a v Sýrii sa v Soči podľa agentúry AP má hovoriť aj o Iráne a Jemene.

Moskva síce označila Kerryho návštevu za dôležitú, ale neočakáva, že by priniesla prelom v bilaterálnych či multilaterálnych vzťahoch.

 

Ako v pondelok spresnila agentúra AP, bude to Kerryho prvá cesta do Ruska od vypuknutia krízy na Ukrajine a druhá odvtedy, čo sa ujal funkcie šéfa americkej diplomacie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies