Kráľovná vyznamenala hercov Kate Winsletovú a Kennetha Branagha

NETKY.SK • 16 Jún 2012, 06:40 • 2 min
Kráľovná vyznamenala hercov Kate Winsletovú a Kennetha Branagha

Kráľovná vyznamenala hercov Kate Winsletovú a Kennetha Branagha - Kultúra Britská kráľovná Alžbeta II. udelila pri príležitosti svojich dnešných oficiálnych narodenín štátne vyznamenania.

slovakia

left justify in out

img

Britská kráľovná Alžbeta II. udelila pri príležitosti svojich dnešných oficiálnych narodenín štátne vyznamenania.       Medzi osobnosťami, ocenenými prestížnym Radom britského impéria, je aj herečka Kate Winsletová, ktorá získala v roku 2009 Oscara za film Predčítač a vyznamenala sa tiež ako Rose vo filme Titanic. Kráľovná jej prepožičala titul zvaný "komandér" Radu britského impéria (CBE).       Ďalším oceneným je shakespearovský herec a režisér Kenneth Branagh, ktorý dostal titul rytiera a právo užívať titul Sir. Medzi filmy, ktoré režíroval, patria napríklad Hamlet či Henry V.       Branagh vyjadril nad správou o svojom vyznamenaní "pokoru, nadšenie a neuveriteľné šťastie". Dostane sa do panteónu "divadelných rytierov" po boku zosnulého Sira Laurenca Oliviera, ktorého Branagh ako herec stvárnil vo filme Môj týždeň s Marilyn.       Winsletová vyhlásila, že je "veľmi pyšná na to, že je Britka". "Som súčasne prekvapená i poctená, že stojím po boku mnohým mužom a ženám, ktorí dokázali veľké veci pre našu krajinu," povedala 36-ročná herečka.       Vyznamenania udeľuje kráľovná dvakrát do roka, na Nový rok a na svoje oficiálne narodeniny v júni, ich príjemcov však vyberajú štátne orgány na základe návrhov vlády a verejnosti.       V zozname ocenených figuruje aj skladateľ piesní a filantrop Richard Stilgoe, ktorý je napísal texty k muzikálom Andrewa Lloyda Webbera Cats, Starlight Express a Fantóm opery - dostal titul rytiera Rádu britského impéria. Rovnaký stupeň vyznamenania v ženskej obdobe (Dame) získala architektka irackého pôvodu Zaha Hadidová, ktorá navrhla akvacentrum pre tohtoročnú londýnsku olympiádu.       Hudobníka Garyho Barlowa, ktorý pre kráľovnú tento mesiac zorganizoval koncert k diamantovému výročiu jej korunovácie, vyznamenala Alžbeta II. titulom dôstojník Radu britského impéria (OBE) za jeho zásluhy vo sfére zábavného priemyslu a charity.       Rovnaký titul dostala aj módna návrhárka Sarah Burtonová, ktorá vlani vytvorila svadobné šaty pre Kate Middletonovú.
      Zdroj: Associated Press/TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies