Brexit sa môže začať: Britská kráľovná schválila zákon

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 12:40 • 2 min
Brexit sa môže začať: Britská kráľovná schválila zákon

LONDÝN - Kráľovná Alžbeta II. schválila návrh zákona umožňujúci Británii začať proces odchodu z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Z návrhu sa tak stal zákon. Informovala o tom dnes agentúra AP. Návrh zákona schválil britský parlament v pondelok 13. marca. Súhlas kráľovnej je formalitou - žiaden panovník už vyše 300 rokov podpísať návrh zákona neodmietol.

 

Súhlas kráľovnej je v Británii formalitou - žiaden panovník už vyše 300 rokov neodmietol návrh zákona podpísať.

 

Definitívne schválenie znamená, že britská premiérka Theresa Mayová môže teraz uplatniť článok 50 Libanonskej zmluvy, teda kľúčovej zmluvy EÚ. Spustia sa tým dva roky trvajúce rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ, tzv. brexit.

Mayová vyhlásila, že proces odchodu oficiálne spustí do 31. marca, a označila to za "rozhodujúcu chvíľu" pre Britániu. Úrad premiérky už naznačil, že notifikácia sa uskutoční v posledný týždeň tohto mesiaca.

 

Podľa podmienok uvedených v Lisabonskej zmluve Británia nebude už členom EÚ dva roky po tom, ako Mayová vydá notifikáciu. Britská vláda dúfa, že dovtedy uzatvorí novú dohodu o voľnom obchode medzi Spojeným kráľovstvom a úniou.

 

Avšak vyjednávači EÚ varujú, že dva roky môže trvať len dohodnutie podmienok "rozchodu"; dohadovanie nového vzťahu Británie s úniou môže trvať ešte niekoľko ďalších rokov, pripomenula dnes tlačová agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies