Kráľ Salmán odvolal ministra ropného priemyslu Alího an-Naímiho

NETKY.SK • 8 Máj 2016, 09:24 • 2 min
Kráľ Salmán odvolal ministra ropného priemyslu Alího an-Naímiho

RIJÁD - Saudskoarabský kráľ Salmán odvolal v rámci rozsiahlej reštrukturalizácie vlády dlhoročného ministra ropného priemyslu Alího an-Naímiho. Na poste ho po vyše 20 rokoch nahradí bývalý šéf rezortu zdravotníctva Chálid Fálih, informovala v noci nadnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Reorganizácia, ktorú Rijád oznámil prostredníctvom kráľovských dekrétov, priniesla tiež zlúčenie viacerých ministerstiev a vznik nových verejnoprávnych korporácií - pre kultúru a zábavný priemysel.


Saudská Arábia ako najväčší vývozca ropy na svete predstavila v apríli zásadné ekonomické reformy zamerané na ukončenie svojej závislosti od ťažby a predaja ropy.


Hospodárske záležitosti krajiny riadi kráľov syn Muhammad. Odvolanie an-Naímiho je podľa BBC znakom toho, že chce princ dosiahnuť užšiu kontrolu nad touto komoditou.


Fálih pracoval vyše 30 rokov pre štátnu ropnú spoločnosť Aramco, kde donedávna zastával post riaditeľa. Po reorganizácii vlády sa stane šéfom nového ministerstva pre energetiku, priemysel a nerastné suroviny.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies