Krajský súd sa zaoberá odvolaním v kauze bytovej mafie

NETKY.SK • 18 Február 2013, 14:55 • 2 min
Krajský súd sa zaoberá odvolaním v kauze bytovej mafie

BRATISLAVA - Krajský súd (KS) v Bratislave zatiaľ nevytýčil termín odvolacieho konania v kauze Zuzany Z., ktorá je považovaná za šéfku bytovej mafie a ktorú nižší súd v lete minulého roka odsúdil neprávoplatne na 18-ročný trest odňatia slobody nepodmienečne.

slovakia

left justify in out

"Po opätovnom predložení veci sa senát Krajského súdu v Bratislave oboznamuje s rozsiahlym spisovým materiálom. Uviedol pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

Senát Okresného súdu Bratislava II odsúdil na začiatku júla minulého roka Zuzanu Z. na spomínaný 18-ročný trest odňatia slobody nepodmienečne, ktorý si mala odpykať vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Rozsudok nebol právoplatný, keďže obžalovaná sa voči verdiktu odvolala, preto sa kauzou bude zaoberať KS v Bratislave. Obhajca obžalovanej označil podanie obžaloby za nezákonné a samotná Zuzana Z. viackrát vyhlásila, že je nevinná, v záverečnej 15-minútovej reči sa vyjadrila, že celý proces je "komický". Písal vtedy portál čas.sk.

"Okresný súd Bratislava II uložil trest odňatia slobody obžalovanej Z.Z. vo výške 18 rokov so zaradením do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. Obžalovanému K.P. vymeral štyri roky v ústave s minimálnym stupňom stráženia, obžalovanej Z.M. 3,5-ročný trest odňatia slobody a I.V. 18 mesiacov s podmienečným odkladom na tri roky. U obžalovaných J.T. a K.K. došlo k upusteniu od súhrnného trestu. Súd dokazovaním preukázal vinu a prikázal obžalovaným nahradiť spôsobené škody," povedal vtedy pre TASR hovorca Adamčiak.

Zuzanu Z. polícia a prokuratúra považuje za šéfku jednej zo skupín bratislavskej bytovej mafie. Bratislavské súdy viackrát zamietli jej žiadosť o prepustenie na slobodu. Obžalovanú zatkli na úteku v Rakúsku v decembri 2009. Po odovzdaní slovenským justičným orgánom bola vo vyšetrovacej väzbe. 

V kauze sú okrem nej obžalovaní aj Ildikó V., Karol K., Ján T.,  Zlatica M. a Karol P. Prví traja svoju vinu na nižšom súde priznali. Ostatní obžalovaní, vrátane odsúdenej, sa cítia byť nevinní. Podľa informácie čas.sk, s odvolaním sa na zdroj blízky väzenskej stráži, si obžalovaná narobila problémy aj vo väznici.

Zuzana Z. na Okresnom súde Bratislava II figurovala v dvoch prípadoch. Prvý sa odohral v rokoch 2003-2006. Prokuratúra tvrdí, že celková škoda je takmer 200.000 eur. Obžalovaná a jej "kumpáni" si našli najmä starších a osamelo žijúcich ľudí. Vo viacerých prípadoch angažovali "hercov", ktorí pred notárom vystupovali ako vlastníci nehnuteľností. Viacerí mali falošné doklady. Medzi poškodenými je aj invalidná dôchodkyňa bez nôh alebo žena s Alzheimerovou chorobou. Takto získané byty členovia gangu podľa obžaloby predávali ďalej.

V druhom prípade išlo o známu kauzu podvodu spojenú s domom Viliama Andrášika, ktorého našli mŕtveho. Andrášik bol nezvestný od jari 2007 a jeho telo objavili v decembri 2009 vo vodnej nádrži pri Bytči.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies