Kozlík: EP môže čoskoro odblokovať rokovania o rozpočte EÚ na roky 2014-2020

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 10:16 • 2 min
Kozlík: EP môže čoskoro odblokovať rokovania o rozpočte EÚ na roky 2014-2020

BRUSEL/BRATISLAVA - Rokovania o rozpočtovom období Európskej únie (EÚ) by sa mohli už čoskoro odblokovať. Írske predsedníctvom Európskej rady navrhlo kompromis vo veci uhradenia rozpočtových nedoplatkov EÚ za tento a minulý rok a Európsky parlament (EP) by s ním mohol súhlasil. Pripustil to slovenský europoslanec Sergej Kozlík (ĽS-HZDS).

slovakia

left justify in out

"Rada navrhla rozdeliť sumu nedoplatku 11,2 miliardy eur na dve časti. Dve tretiny by sa zaplatili v prvej etape a zvyšok neskôr, aby nebol pre členské štáty takou záťažou. Odobril to tento týždeň rozpočtový výbor, ktorý reprezentuje pohľad EP, že sme náchylní prijať túto filozofiu," povedal pre TASR Kozlík.

K samotnému finančnému rámcu na roky 2014-2020 má EP výhrady, no podľa Kozlíka nie sú také, aby významne zmenili jeho podobu, ktorú prijali šéfovia vlád členských krajín EÚ. "Pomohla by však väčšia flexibilita, aby v budúcnosti boli možné pružnejšie presuny peňazí z oblastí, kde sa málo čerpajú, do položiek, kde sa naopak dobre čerpajú," dodal europoslanec.

EP chce aj dohodu o vytvorení finančných zdrojov, ktoré by nepochádzali z príspevkov členských štátov EÚ. Tými by mohli byť príjmy z colných poplatkov alebo z dane z finančných transakcii. Kozlík tvrdí, že tento postup je správy, no nesúhlasí s tým, aby sa použil výnos z dane z finančných transakcii. "Je to v protiklade k bankovej únii, ktorej druhým pilierom je vytvorenie balíka zdrojov pre budúce krízy. Z čoho však naplniť tento balík peňazí, ak nie z dane z finančných transakcií? Je nezmysel, aby peniaze z tejto dane išli na bežnú prevádzku EÚ," zdôraznil Kozlík.

Predstavitelia troch hlavných inštitúcií EÚ - Európskej komisie, EP a Rady EÚ zastúpenej Írskom, ktoré je v súčasnosti predsedajúcou krajinou EÚ - začnú s trilaterálnymi rozhovormi o budúcom sedemročnom rozpočte EÚ na 13. mája. Paralelne budú rokovať o budúcom sedemročnom rozpočte EÚ a aj o návrhu na dorovnanie rozpočtov únie za roky 2012 a 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies