Kováčik: Najväčšie negatívum bol výsledok vo Vaduze

NETKY.SK • 17 Október 2013, 13:46 • 2 min
Kováčik: Najväčšie negatívum bol výsledok vo Vaduze

BRATISLAVA - Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik zbilancoval neúspešnú kvalifikáciu MS 2014 v Brazílii vo dvoch fázach, pričom tú druhú označil za pozitívnu. Slováci z desiatich pokusov preniknúť na záverečný turnaj EURO, resp. MS uspeli len raz, pod vedením trénera Vladimíra Weissa sa kvalifikovali na MS 2010 v JAR.

slovakia

left justify in out

Predelom práve skončenej kvalifikácie bolo odvolanie rovnocenného trénerského dua Stanislav Griga - Michal Hipp, ktorých po remíze 1:1 vo Vaduze s Lichtenštajnskom nahradil Ján Kozák. "Rozdelil by som to na dve časti. Tú úvodnú, v ktorej sme prišli o možnosť dostať sa do Brazílie a potom tú druhú, ktorú vnímam pozitívne ako prípravu na ďalšiu kvalifikáciu. Tú hodnotím dobre, až na druhý polčas v Lotyšsku. Ale to už bol asi dôsledok toho, že to bol posledný zápas a už vlastne o nič nešlo, resp. sme hrali s mužstvom, ktoré nebolo v plnom zložení. Z tejto kvalifikácie máme veľa podnetov, s ktorými budeme narábať, resp. s ktorými sme už aj naložili. Tieto zápasy veľa ukázali hlavne trénerovi Jánovi Kozákovi," povedal prvý muž SFZ. "Za negatívum kvalifikácie považujem, že sme nedokázali vyhrať v Litve a doma s Litvou a za najväčšie negatívum výsledok v Lichtenštajnsku. Pozitívom naopak bolo to, že po výmene trénerov a po nástupe trénera Kozáka, ukázalo mužstvo charakter, srdce a vlastne aj kvalitu, ktorú máme na to, aby sme s týmto mužstvom mohli pomýšľať na vyššie ciele, ako sa nám podarilo dosiahnuť v tejto kvalifikácii," dodal.

Kováčik prezentoval po desiatich súťažných zápasoch v boji o záverečný turnaj sklamanie, keďže slovenskí futbalisti získali iba 13 bodov, pričom remizovali so súpermi rangu Lichtenštajnska, Lotyšska a Litvy, zo silnými súpermi z Bosny a Grécka dokázali vyhrať zo štyroch pokusov len raz a zaknihovali s nimi tri, hoci tesné prehry. "Do veľkej miery si musíme povedať, že v rámci tejto skupiny je to aj sklamanie, lebo si myslím, že sme mali na viac. Mohli sme do posledných zápasov bojovať o účasť aj s tým, že sme mohli skončiť tretí, lebo musíme rešpektovať kvalitu Bosny aj Grécka. Gréci hrajú posledných 15 rokov v absolútnej európskej špičke a Bosna má silnú generáciu a vynikajúcich hráčov v špičkových kluboch. Môžem povedať to, čo už som tvrdil, že my nemáme horších hráčov, ako majú Bosna a Grécko, ale Bosniaci a Gréci dali do reprezentačných tímov viac srdca, odhodlania, a z tohto dôvodu to dopadlo tak, ako to dopadlo."

V desiatom a jedenástom medzištátnom zápase v tomto roku v novembrovom asociačnom termíne sa Slováci opäť predstavia na ihriskách súperov. V roku 2013 odohrali doma tri zápasy. Vyhrať dokázali len v kvalifikácii v Bosne. Kováčik potvrdil, že súperi sú už vybraní, ale ešte ich nechcel špecifikovať: "Na 95 percent ich máme, budú to dvaja atraktívni súperi, ale kým to nebude úplne dohodnuté, nebudem ich menovať. Oba zápasy budú vonku. Tréner Kozák bude mať možnosť zaujímavej konfrontácie."

Vo februári budúceho roka budú Slovensko žrebovať do kvalifikácie EURO 2016 vo Francúzsku z tretieho koša, kde sa ocitlo v spoločnosti Srbska, Turecka, Slovinska, Izraela, Nórska, Rakúska, Rumunska a Čiernej Hory. Na finálový turnaj, kde bude prvýkrát hrať popri francúzskom organizátorovi ešte 23 ďalších tímov, postúpia víťazi a druhí z deviatich kvalifikačných skupín (sedem šesťčlenných a dvoch päťčlenných) plus najlepší tím z tretieho miesta. Osem zvyšných tretích si to o miestenku rozdá v európskej baráži. Kováčik dúfa, že Slovensko uspeje: "Verím tomu, že táto generácia hráčov, pre mnohých z nich bude šanca dostať sa na majstrovstvá Európy poslednou, v symbióze zaberie a môžeme byť úspešní. Samozrejme, na druhé aj tretie miesto bude veľa adeptov. Bude to náročné. My sme pre hráčov vytvorili dobré podmienky, ktoré sú porovnateľné so špičkovými mužstvami Európy. Ak tréner Kozák bude požadovať akékoľvek vylepšenie, tak v rámci našich možností sme k dispozícii. Naša komunikácia je v tomto veľmi dobrá."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies