Kosovo: Nič lepšie sa nepodarilo vyjednať, povedal Srbom vicepremiér

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 09:12 • 2 min
Kosovo: Nič lepšie sa nepodarilo vyjednať, povedal Srbom vicepremiér

BELEHRAD - Podpredseda srbskej vlády Aleksandar Vučič v nedeľu pricestoval do Kosova, aby sa pokúsil tamojším Srbom vysvetliť aprílové rozhodnutie Belehradu podpísať dohodu o normalizácii vzťahov s Prištinou. Tá sa Srbom žijúcim na severe Kosova nepozdáva.

slovakia

left justify in out

Podľa Vučiča síce "nie je dohoda dobrá, no nič lepšie" sa vláde v Belehrade v danom čase vyjednať nepodarilo. Ako povedal na stretnutí s tamojšími lídrami zastupujúcimi desaťtisíce Srbov žijúcich na severe Kosova, "mohol by som vymenovať mnohé dôvody proti, no je tam jeden dôležitý v jej prospech - je to jediná cesta pre prežitie Srbska, jeho existenciu a jeho zjednotenie v záujme hľadania cesty k lepšej budúcnosti".

Vyše 3000 odporcov aprílovej dohody o usporiadaní vzťahov medzi Srbskom a odštiepeneckým Kosovom sa v piatok zúčastnilo na demonštrácii v Belehrade, ktorú organizovali severokosovskí srbskí politici. Kosovčania srbskej národnosti spoločne s ultranacionalistami skandovali slogany Kosovo je srdcom Srbska a Zrada, čo malo byť narážkou na rozhodnutie srbskej vlády pristúpiť v rámci rokovaní pod záštitou Európskej únie na požiadavky Prištiny. Podľa kritikov totiž takýto krok znamenal vyslovenie tichého súhlasu s kosovskou nezávislosťou. 

Dohoda z 19. apríla poskytuje určitú mieru autonómie srbským komunitám na severe Kosova, ktoré podobne ako Belehrad neuznávajú nezávislosť územia vyhlásenú tamojšími Albáncami v roku 2008. Formálna normalizácia vzťahov bola hlavnou podmienkou EÚ pre stanovenie termínu začiatku prístupových rokovaní o vstupe Srbov do bloku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies