Košičania darovali ľuďom v núdzi tonu potravín a hygienických potrieb

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 17:03 • 2 min
Košičania darovali ľuďom v núdzi tonu potravín a hygienických potrieb

KOŠICE – Košičania darovali ľuďom v núdzi tonu potravín. Arcidiecézna charita v Košiciach počas pôstneho obdobia zorganizovala na viacerých miestach zbierku trvanlivých potravín a hygienických potrieb. Informovala manažérka charity Adriana Čurajová.

slovakia

left justify in out

"Vďaka otvorenosti a dobrote mnohých sme vyzbierali až jednu tonu potravín a potrieb. Dary sme pomerne prerozdelili do Charitného domu svätej Alžbety v Košiciach a do Krízového centra pre matky s deťmi v Košickej Novej Vsi. Touto štedrou nádielkou vieme zabezpečiť fungovanie tvorivých dielní na istý čas, pretože najsilnejšou motiváciou najmä pre rodiny v núdzi je príspevok vo forme potravín či potrieb na hygienu. Úprimná vďaka patrí tým, ktorí sa zapojili do našej zbierky," uviedla Čurajová.

 

Ako ďalej uviedla, v októbri minulého roka v Košiciach spustili pilotný projekt Hlinený dukát, ktorého cieľom je efektívna pomoc ľuďom bez domova. "Darovaním hlinených dukátov, ktoré je možné v Charitnom dome svätej Alžbety vymeniť za jedlo, hygienu, ošatenie alebo nocľah, im dokážeme vytvoriť dôstojné podmienky pre život. Dôležitým prínosom je, že do útulku prichádzajú s dukátmi aj tí, ktorí doteraz nevyužívali žiadne sociálne služby. Pri využívaní dukátov im môžeme poskytnúť základné sociálne poradenstvo, pomôcť vybaviť doklady, sociálne dávky," vysvetlila Čurajová s tým, že týmto projektom chcú tiež zamedziť prehlbovaniu závislostí u týchto ľudí a podporovaniu organizovaného žobrania.

 

"Po polročnom fungovaní konštatujeme výbornú odozvu vo verejnosti, ktorá víta efektívnu a priamu možnosť pomoci. Celkovo 40-percentná úspešnosť návratnosti hlinených dukátov z obehu je pre nás pozitívnou odozvou a motiváciou pokračovať v tejto práci," skonštatovala Čurajová.

 

V minulom roku sa im podľa jej slov tiež podarilo otvoriť dve tvorivé dielne pre mamičky z krízového centra i ľudí v núdzi z Charitného domu svätej Alžbety. "Klienti vyrábajú mydielka, ružence či hlinené dukáty. Za aktivitu v tvorivých dielňach ich motivujeme potravinami a hygienickými potrebami," vysvetlila Čurajová. V týchto dňoch v spolupráci s organizáciou Úsmev ako dar plánujú otvoriť dielňu, kde by mohli prichádzať ženy v núdzi, ktoré nežijú v krízových centrách.

 

Zaužívanou tradíciou v Charitnom dome svätej Alžbety je podľa Čurajovej aj veľkonočné stretnutie priateľov a podporovateľov s ľuďmi bez domova, ktoré pripravili pre tamojších klientov v stredu predpoludním. Zúčastnili sa ho zástupcovia mestských častí, donori a dobrovoľníci, ktorí charitný dom pravidelne navštevujú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies