Koronavírus už sa objavil aj v odlúčenom kmeni v Amazónii

NETKY.SK • 9 Apríl 2020, 10:48 • 2 min
Koronavírus už sa objavil aj v odlúčenom kmeni v Amazónii

Karanténne opatrenia a izolácia od ostatných ľudí nemusia byť ešte zárukou toho, že sa nikto nenakazí koronavírusom.

slovakia

left justify in out

Jasne to ukazuje aktuálny prípad indiánov z izolovanom kmeni Yanomami v Amazonskom pralese. Aj tam sa totiž nebezpečná choroba objavila, ako informovala agentúra AFP s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva.

 

Je vo vážnom stave

Vírusom sa už skôr nakazilo najmenej sedem domorodcov z iných komunít, teraz sa preukázal u pätnásťročného mladíka z izolovaného kmeňa.

 

"Máme jeden potvrdený prípad u ľudí z kmeňa Yanomami, čo nás veľmi znepokojuje," uviedol brazílsky minister zdravotníctva Luiz Henrique Mandetta.

 

Mladík bol prijatý na jednotku intenzívnej starostlivosti v nemocnici v meste Boa Vista na severe krajiny, spresnil minister. Podľa denníka O Globo je chlapec vo vážnom stave.

 

 

800 000 domorodcov

V Brazílii žije takmer 800 000 domorodcov z viac ako 300 rôznych etník. Kmeň Yanomami má približne 27 000 ľudí.

 

Domorodé obyvateľstvo Južnej Ameriky v predchádzajúcich storočiach decimoval rad chorôb, ktoré do regiónu zavliekli Európania, napríklad kiahne, tuberkulóza či chrípka.

 

Prvý prípad nákazy medzi pôvodným obyvateľstvom brazílske úrady ohlásili 1. apríla, jednalo sa o dvadsaťročnú ženu z kmeňa Kokamov, ktorá sa zrejme nakazila od lekára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies