Koronavírus spôsobuje červík na antigénovom teste, tvrdia konšpírátori

NETKY.SK • 16 Marec 2021, 12:06 • 2 min
Koronavírus spôsobuje červík na antigénovom teste, tvrdia konšpírátori

Polícia upozorňuje na šíriacu sa dezinformáciu o tom, že za ochorenie COVID-19 môže červík v antigénovom teste.

slovakia

left justify in out

Status Ivana, ktorý túto falošnú správu šíri, má na sociálnej sieti viac ako 6-tisíc zdieľaní. Uvádza  v ňom, že testovacie tyčinky obsahujú červíka takzvaného „Morgellony“, ktorý vyvoláva príznaky ochorenia COVID-19. O hoaxe informovala polícia v profile Hoaxy a podvody - Polícia SR na sociálnej sieti.

„Iveta, pravdepodobne, narážala na video, ktoré sa pred pár dňami prehnalo aj slovenskými dezinformačnými portálmi ako smršť a zdieľali ho,“ skonštatovala polícia. Video údajne dokazuje, že na štetci antigénového testu sa nachádza malý parazit, a preto sú voči koronavírusu účinne iba antiparazitiká.

 

A ešte nejaké informácie k tomu, čo obsahujú testovacie tyčinky. Dnes niekto povie - HOAX - zajtra sa však potvrdí opak!

Uverejnil používateľ Ivan Bielik Štvrtok 11. marca 2021


Polícia v tomto prípade upozorňuje na český portál Manipulátoři.cz, ktorý podvodné video poprel a opísal. Slovenská polícia zároveň dopĺňa, že na Slovensku sa test, ktorý je na videu, nepoužíva. Rovnako však polícia kladie aj logickú otázku: „Ak by bol v každom antigénovom teste parazit, ktorý vyvoláva koronavírus, prečo nemáme 100 percent pozitívnych ľudí, ktorí sa na Slovensku každý týždeň testujú?“

 

"Štruktúra vecí zachytených pod mikroskopom v úvode a na konci videa nie je rovnaká. V čase cca 0:16 je vidieť, že sa jedná o určité vlákna. Na konci videa však vidíme mikroorganizmus. Nie je zrejmé kde ho autor videa vzal, pretože tieto zábery predchádzajú záberom v úvode videa," vysvetľujú policajti.

Polícia zdôrazňuje, že všetky antigénové testy obstarané štátom sú riadne registrované a spĺňajú požiadavky na in vitro diagnostické zdravotnícke pomôcky, do ktorých spadajú. Musia byť tiež registrované v jednom z členských štátov Európskej únie (EÚ). Zvyčajne v krajine výrobcu, v prípade výrobcu z tretej krajiny, jeho európskeho splnomocneného zástupcu. Následne je registrácia platná aj v ostatných členských štátoch EÚ. Testy sa tiež nachádzajú v európskej databáze Eudamed.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies