Nemci nesúhlasia so znižovaním veku voličov na 16 rokov

NETKY.SK • 24 Máj 2023, 13:00 • 2 min
Nemci nesúhlasia so znižovaním veku voličov na 16 rokov

BERLÍN - Väčšina Nemcov je proti zníženiu veku pre účasť vo voľbách z 18 na 16 rokov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu inštitútu INSA pre nemecký denník Bild, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumu je 62 percent respondentov proti návrhu, aby v budúcnosti mohli v spolkových parlamentných voľbách hlasovať už občania vo veku od 16 rokov. Takúto zmenu by podporilo len 27 percent opýtaných. V prieskume uskutočnenom pred siedmimi rokmi inštitútom Allenbach sa proti tejto myšlienke vyslovilo 80 percent respondentov a podporilo ju len 13 percent opýtaných, pripomína DPA. Inštitút INSA uskutočnil prieskum na vzorke 1001 ľudí.

 

Do diskusie o znížení volebného veku zo súčasných 18 na 16 rokov sa nedávno zapojil aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. "V súčasnej situácii to nevidím ako nevyhnutné, ale ako vhodné zamyslieť sa nad tým, či môžeme zvýšiť váhu mladších ľudí znížením volebného veku na 16 rokov aj v spolkových voľbách," povedal v rozhovore pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies