Konžský gynekológ si prevezme Sacharovovu cenu, udeľovanú Európskym parlamentom

NETKY.SK • 26 November 2014, 06:46 • 2 min
Konžský gynekológ si prevezme Sacharovovu cenu, udeľovanú Európskym parlamentom

ŠTRASBURG - Konžský ženský lekár Denis Mukwege si v stredu vo francúzskom Štrasburgu prevezme tohtoročnú Sacharovovu cenu udeľovanú Európskym parlamentom.

slovakia

left justify in out

Gynekológa Mukwegeho, ktorý je opakovane nominovaný aj na Nobelovu cenu mieru, vedenie europarlamentu ocenilo pred mesiacom. Dalo tak prednosť pred zvyšnými dvoma finalistami - aktérmi ukrajinských protivládnych demonštrácií a stíhanej azerbajdžanskej ľudskoprávnej aktivistke Leyle Yunusovej. Mukwege, uznávaný odborník, pomohol tisíckam ženských obetí hromadného znásilnenia v Konžskej demokratickej republike.

 

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje Európsky parlament každoročne od roku 1988 výnimočným osobnostiam alebo organizáciám, ktoré významnou mierou prispeli k boju za ľudské práva alebo demokraciu. Súčasťou ocenenia je aj finančná odmena vo výške 50 000 eur. V minulosti cenu pomenovanú po sovietskom fyzikovi a disidentovi Andrejovi Sacharovovi získali aj juhoafrický prezident Nelson Mandela, exšéf OSN Kofi Annan a v roku 1989 aj Slovák Alexander Dubček. Minulý rok prestížne ocenenie získala pakistanská tínedžerka bojujúca za práva dievčat na vzdelanie Malála Júsafzajová, súčasná držiteľka Nobelovej ceny mieru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies