Konvoj ruských jednotiek sa vydal zo Sevastopoľa na Simferopoľ

NETKY.SK • 2 Marec 2014, 13:16 • 2 min
Konvoj ruských jednotiek sa vydal zo Sevastopoľa na Simferopoľ

SIMFEROPOĽ - Kolóna ruských vojenských vozidiel s vojakmi smeruje ku krymskej metropole Simferopoľ, informovali dnes spravodajcovia tlačovej agentúry AP.

slovakia

left justify in out

Spresnili, že na ceste vedúcej z prístavu Sevastopoľ, kde sídli ruská Čiernomorská flotila, do Simferopoľa dnes zaregistrovali 12 vojenských nákladných áut prevážajúcich vojakov. V kolóne bolo aj bojové vozidlo Tiger s guľometom a dve sanitky. 
   

AP konštatuje, že ruskí vojaci sa v sobotu zmocnili strategicky dôležitého Krymského polostrova bez jediného výstrelu. Nová vláda v Kyjeve podľa AP nebola schopná na túto situáciu reagovať.
      

Ruský prezident Vladimir Putin vzápätí odmietol výzvy zo Západu, aby svoje ozbrojené sily z Krymu stiahol. Trvá na tom, že Rusko má právo chrániť svoje záujmy a rusky hovoriace obyvateľstvo na Kryme i v iných častiach Ukrajiny.
      

Server Interfax.ru dnes informoval, že ukrajinskí vojaci dislokovaní na Kryme "masovo prechádzajú" na stranu nového krymského proruského vedenia, ktoré nová vláda v Kyjeve neuznala. Ukrajinskí vojaci opustili mnohé vojenské základne na Kryme, pričom tam zanechali zbrane a muníciu. Objekty sú teraz pod kontrolou krymskej domobrany, uviedol Interfax.
      

Spravodajca Interfaxu informoval, že ukrajinskí vojaci na Kryme "masovo" podpisujú žiadosti o prepustenie z ozbrojených síl, rovnako badať aj "hromadný" prechod vojakov na stranu novej krymskej vlády.
      

Predstaviteľ dočasného ukrajinského prezidenta na Kryme Serhij Kunicyn pritom dnes ráno podľa agentúry UNIAN ubezpečil, že ukrajinskí vojaci a štátni úradníci zostávajú verní ústave Ukrajinskej republiky. 
      

"Oni slúžia národu Ukrajiny, nie (dočasnému ukrajinskému prezidentovi Oleksandrovi) Turčynovovi, či Kunicynovi," spresnil Kunicyn, ktorý uviedol, že nemá informácie o tom, že by niektorý zo štátnych úradníkov vypovedal prísahu.

      

Predseda proruskej krymskej vlády Sergej Aksenov v sobotu deklaroval, že má pod kontrolou všetky vojenské sily, políciu a ďalšie bezpečnostné služby v regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies