Kontrolu nad Senátom si udržia demokrati

NETKY.SK • 3 November 2010, 12:20 • 2 min
Kontrolu nad Senátom si udržia demokrati

Kontrolu nad Senátom si udržia demokrati

slovakia

left justify in out

img

Demokrati amerického prezidenta Baracka Obamu si po utorkových kongresových voľbách zachovajú kontrolu nad Senátom. Vyplýva to z prognóz, ktoré dnes zverejnili televízne stanice ABC a CNN.
      Republikánom sa nepodarilo získať desať kresiel, potrebných na získanie kontroly nad Senátom. Podľa prognóz však ovládnu Snemovňu reprezentantov so ziskom najmenej 50 kresiel, teda až o 39 mandátov viac, ako by bolo potrebné na vymenovanie konzervatívneho Johna Boehnera za jej predsedu. Ide o najväčší posun moci od roku 1994, keď republikáni získali 54 kresiel v dolnej komore Kongresu. V Bielom dome bol vtedy demokrat Bill Clinton.
      Boehner uviedol, že republikáni sú pripravení spolupracovať s Obamom, ak bude prezident ochotný "zmeniť kurz" svojej politiky. "Naša nová majorita sa pripraví na riešenie vecí iným spôsobom, na prístup, ktorý doposiaľ nevyskúšala žiadna strana vo Washingtone. Začína to znižovaním výdavkov miesto ich zvýšenia," dodal Boehner, ktorý by mal na poste Snemovne reprezentantov nahradiť jej úradujúcu šéfku Nancy Pelosiovú.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies